Még mindig függő

Továbbra is próbálunk átvedleni külföldi szurkolóvá, napszaktól és mérkőzéstől függ, éppen melyik válogatott sikerét kell kiszurkolnunk a női kézilabda-világbajnokságon. Szerda délelőtt Hollandia legyőzte a Koreai Köztársaságot, már csak Svédország sikere kellett volna az áhított olimpiai selejtezőn való részvételhez. De egy nap minden nem jöhet össze – a skandinávok botlottak Montenegróval szemben, így pénteken a hetedik helyért játszanak Németország ellen, s ha nyernek, már bonthatjuk is a pezsgőt.

2019. 12. 12. 7:06
IHF Women's Handball World Championship 2019
Reméljük, a skandinávok pénteken is teljes erőbedobással játszanak Fotó: MTI/EPA/Hiroshi Yamamura
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk egy hete, a románok elleni vereség óta tudjuk, hogy az olimpiai selejtezőre ácsingózó válogatottunk sorsa nem a saját kezében van a Japánban zajló világbajnokságon.

Nem maradt más választásunk, mint ideiglenesen átváltozni egy-egy ország szurkolójává. Tegnap előbb belehelyezkedtünk egy holland drukker lelkivilágába, és sikeresen kiharcoltuk a győzelmet Dél-Korea ellen.

Reméljük, a skandinávok pénteken is teljes erőbedobással játszanak
Fotó: MTI/EPA/Hiroshi Yamamura

A legutóbbi világbajnokság bronzérmese a rosztovi átlövő, Lois Abbingh és a fradista beálló, Danick Snelder vezérletével elvégezte a feladatot: már a szünetben hét góllal vezetett, a végén 40-33-ra nyert. Hollandia teljesítette a célt, győzelmével biztosan az első hét között végez a vb-n. S ennek jelentősége abban áll, hogy a tavalyi Eb-n a magyar válogatott előtt végzett, tehát nekünk az a jó az olimpiai selejtezőn való részvétel szempontjából, ha a vb-n is menetel. Hollandia megtette a kötelességét.

Ugyanezt vártuk Svédországtól, amely a „magyar csoportból” továbbjutott Montenegró elleni győzelmével kaparhatta volna ki a gesztenyét Kim Rasmussen válogatottjának.

Az első félidőben úgy tűnt, erre meglesz az esély, már három góllal is vezetett a skandináv csapat, de a korábbi győri szélső, Jovanka Radičević és a Debrecent erősítő Jelena Despotović, de mindenekelőtt az élete formájában, 46 százalékos hatékonysággal védő Katarina Batinović bravúrjai révén csak nem akart leszakadni a montenegrói válogatott, sőt, a szünet után ellépett a svéd csapattól.

A hajrában a női kézilabda minden szépsége és szeszélye megmutatkozott a pályán: a még megnyugtatóbb vezetés reményében támadhatott Montenegró, de egy labdaszerzés után az egész pályáról kívánt gólt dobni egyik játékosa. Ez olyannyira rosszul sikerült, hogy a kísérlet nem találta el a kaput. Plusz négy helyett majdnem csupán plusz egy lett pillanatokon belül. De amikor igazán szoros lehetett volna, a svéd ziccert megfogta Batinović, 26-23-ra nyert Montenegró, s ezzel a középdöntős csoport harmadik helyére lépett.

Japánban tisztul a kép: kialakult a vb-elődöntő párosítása, Oroszország–Hollandia és Norvégia–Spanyolország mérkőzéseket rendeznek, s eldőlt, hogy a Szerbia elleni döntetlenjének köszönhetően a csoportban csak az ötödik helyen végzett Dánia nem lesz jövőre olimpiai szereplő. De minket jobban izgat, hogy mire megy egymással Svédország és Németország holnap a hetedik helyért.

Van egy kis bökkenő: Svédország a tavalyi Eb-hatodik helyének köszönhetően már biztosan részt vesz az olimpiai selejtezőn, Németországnak viszont a holnapi az utolsó esélye, hogy biztosítsa a helyét a kvalifikációs tornán. Nem marad más hátra, mint bízni a messze földön híres skandináv sportszerűségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.