Még nem tudni, hol játszunk a törökök ellen

Játszanánk a törökök és az oroszok ellen, zárt kapuk mögött kell rendezni a selejtezőket a Bajnokok Ligájában, sőt a fertőzés mértékétől függően semleges helyszínt kell keresni. Magyarország felajánlotta a stadionjait, amit az UEFA megköszönt – kisebb csokornyi hírösszefoglaló az utóbbi napok nemzetközi futballjából. Mindez kissé zavarosan hangzik, de zavaros maga a helyzet is, több esetben még a legilletékesebbek sem tudnak biztosat mondani a meccshelyszínekről vagy éppen a nézők beengedéséről.

2020. 08. 11. 15:20
Ceferin, EB, Puskás Aréna
Még nem biztos, hogy jöhetnek-e nézők a szeptemberi mérkőzésre fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LABDARÚGÁS

A törökök és az oroszok elleni meccs gondjai előtt kezdjük ezzel: az UEFA alapvetése az, hogy a fennhatósága alá tartozó mérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megrendezni. Vonatkozik ez most a két nagy európai kupa, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga jelenleg zajló helyosztóira, az új kiírás jövő héten kezdődő selejtezőire, a budapesti Szuperkupára, valamint a Nemzetek Ligája szeptemberi meccseire. Közvetlenül persze a járványveszély miatt, de akad más, mellékes szempont is: a kupákban az idő szűkössége okán a továbbjutás egyetlen meccsen dől el, a párharcokból a szerencsésebb csapat otthon játszhat, és az UEFA szerint nem lenne sportszerű, ha még a szurkolói támogatását is élvezhetné ott, ahol az érintett állam hatóságai erre lehetőséget adnak. Ezért például hiába mehetnek ki szabadon, megkötések nélkül a nézők Magyarországon a bajnoki találkozókra, a Ferencváros, a Bp. Honvéd és a Mol Fehérvár nélkülük kénytelen lejátszani a jövő héten az első selejtező mérkőzését hazai pályán.

A Nemzetek Ligájában (NL) is rengeteg a bizonytalanság. Itt körmérkőzéses, oda-visszavágós formában zajlanak a küzdelmek, tehát nem játszanak szerepet kissé nyakatekert, sportszerűségről szóló elméletek. Az UEFA az NL legutóbbi prezentációjában azt jelezte, hogy szeptember elején zárt kapuk mögött kell megrendezni az első két fordulót, a további találkozókról pedig később dönt majd, de hivatalos értesítést erről az MLSZ eddig még nem kapott.

Fotó: Mirkó István

Magyarország szeptember 3-án a törökök ellen játszik idegenben, 6-án pedig Oroszországot fogadja a kiírás szerint. A válogatott két hét múlva kezd el edzőtáborozni, de senki sem tudja, hova is kell majd pontosan elutazni. Törökország az úgynevezett piros, tehát legszigorúbb kategóriába tartozik a fertőzés veszélyét tekintve, bizonytalan, hogy a magyar csapat be- és visszautazhat-e karantén kötelezettsége nélkül, s egyáltalán Törökországban lesz-e a mérkőzés vagy semleges helyszínen. A törökök már adtak egy, az ország közepén található helyszínt, de azt az UEFA nem fogadta el, napokon belül várható a döntés.

Oroszország besorolása jelenleg sárga az országos tiszti főorvos listáján, ami könnyebbséget jelent, sőt egy kormányrendelet szerint a kiemelt sporteseményekre a külföldi részvevők beutazhatnak bizonyos feltételekkel. Ilyen például a negatív koronavírusteszt, ráadásul az UEFA ajánlása alapján a csapatok nem menetrend szerint, hanem charterjáratokkal repülnek a találkozók helyszíneire, ahol teljes elszigeteltségben töltik el az időt, még a stadionban is.

Előfordulhat, hogy valamelyik sorozatban a pályaválasztó csapat országában nem lehet megrendezni a mérkőzést, ebben az esetben a hazai együttesnek kell semleges helyen megoldást találnia. Magyarország – Görögország, Lengyelország és Ciprus társaságában – a mai állapotok alapján alkalmas a beugró szerepre, és fel is ajánlotta a stadionjait. Ez úgy történt, hogy az MLSZ bekérte a stadionok üzemeltetőitől a szabad időpontokat és az árajánlatokat, ezeket elküldte az UEFA-nak, amely készített egy katalógust, és az érintett klubok ebből válogathatnak – a szlovén Celje már le is kötötte magának az újpesti Szusza Ferenc Stadiont az ír Dundalk elleni selejtezőre.

Az UEFA szándéka egyébként világos: bárhogyan, de legyenek meccsek, a televíziók közvetítsenek, a szponzorok hirdetései megjelenhessenek. A többi mellékes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.