Még sohasem neveztek be ilyen sokan

Munkatársunktól
2019. 07. 29. 10:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a megnyitó csak holnap lesz, már ma megkezdődik, és augusztus 7-ig tart Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok. A névvel ellentétben nemcsak euró­pai zsidó versenyzők vesznek részt az eseményen, meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek versenyzők. Velük együtt negyven országból 2200 sportoló jön a magyar fővárosba a játékokra – ez rekord a rendezvény kilencvenéves történelmében –, amelyen 24 sportág 63 versenyszámában mérik össze a tudásukat. A nevezések alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó lesz.

A 15. Maccabi Európa Játékokat holnap a Hidegkuti Nándor Stadionban Áder János köztársasági elnök, az esemény fővédnöke nyitja meg, a lángot pedig Polgár Judit volt világelső sakkozó gyújtja meg.

Magyarország 214 versenyzővel képviselteti magát – ez is rekord –, közülük 56 junior-, 84 felnőtt-, 74 pedig szeniorkorú; 15 sportágban állnak rajthoz, a legidősebb 81, a legfiatalabb 13 éves. Elsősorban bridzsben, vívásban és vízilabdában számíthatunk szép hazai sikerekre. A magyar zsidó sportolók egyébként 2010 óta több mint száz érmet szereztek a Maccabi Európa, illetve Világjátékokon. A játékok központja a Ludovika Campus, amelynek a szomszédságában, az Orczy-kertben a szervezők kialakítottak egy Maccabi-falut, itt zajlanak majd a díjátadások, de lesznek koncertek és filmvetítések is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.