Még sok csontváz van az oroszoknál a szekrényekben

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) április végén közölte, hogy a vizsgálatai alapján 2012 és 2015 között 145 orosz sportoló doppingmintáját manipulálták a moszkvai laboratóriumban. Az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) vezető Jurij Ganusz pénteken a Szovjetszkij Szportnak nyilatkozott, és egyáltalán nem lepte meg a magas szám.

2020. 05. 08. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moszkvai labor működését még 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás folyik. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság már egyenesen állami támogatással zajló doppingolást tárt fel. Ennek következményeként az orosz sportolók – akik bizonyították vétlenségüket – a 2018-as phjongcshangi téli olimpián csak semleges színekben indulhattak, az eredményhirdetésekről, de még a versenyzők ruházatáról is száműzték az orosz zászlót.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség hosszas huzavona után tavaly átadta a WADA-nak az orosz sportolók 2012 és 2015 közötti ellenőrzési adatait, és ezekből az derült ki, hogy 145 versenyző doppingmintáját manipulálták.

A RUSADA 2017 augusztusában kinevezett új főigazgatóját, Jurij Ganuszt mindez nem érte váratlanul – derül ki a Szovjetszkij Szportnak, adott pénteki interjújából.

– Miért kellene meglepődnünk ezen a számon? Mi magunk csak Csuvasföldön több tucat doppingesetet tártunk fel. A WADA eljárása az előírt ügymenetben zajlik, a tényekkel pedig nem lehet vitatkozni. Az ügyek a nemzetközi sportági szövetségekhez kerülnek, ők majd meghozzák a határozataikat, és ha a WADA valamelyikkel nem ért egyet, akkor megtámadhatja. Nekünk most az a feladatunk, hogy kipakoljuk a csontvázakat a szekrényeinkből, rendet tegyünk a saját házunk táján. És nem úgy, mint ahogy az Orosz Atlétikai Szövetség előző vezetése tette... – szúrt oda a RUSADA első embere a leginkább besározódott atlétáknak.

Jurij Ganusz szerint Oroszországnak már csak a hosszadalmas procedúra miatt is leghamarabb nyolc év múlva lehet újra akkreditált doppinglaborja.

– Legalább két-három akkreditált laboratóriumra lenne szükségünk, jelenleg azonban egy sincs. A mintákat így külföldre kell szállítanunk, ami logisztikailag is okoz nehézséget, és a rubel árfolyamának gyengülése is rosszul jött számunkra. Mindenesetre felvettük a kapcsolatot az olaszokkal és a spanyolokkal, további öt laborral pedig már eddig is volt együttműködésünk.

S hogy az oroszok feje még a koronavírus-járvány alatt is fájjon, a RUSADA vezetője közölte, hogy az elmúlt időszakban is több orosz sportoló sértette meg a doppingellenes szabályokat – ám azt, hogy ez egészen pontosan mit jelent, Jurij Ganusz nem fejtette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.