Még visszatérhet a jégre Liu Shaolinék nagy ellenfele

Olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázóink nagy ellenfelei az oroszok, köztük az ugyancsak ötkarikás aranyérmes Szemjon Jelisztratov, aki a Szovjetszkij Szportnak adott interjújában azzal a lehetőséggel is számol, hogy honfitársa, a hatszoros olimpiai bajnok Viktor An visszatér a jégre.

2020. 05. 13. 15:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 34 éves Viktor An a rövid pályás gyorskorcsolyázás történetének legeredményesebb versenyzője, aki a 2006-os torinói olimpián még dél-koreai színekben nyert három aranyat, de 2010-ben hazájában összeveszett a korcsolyaszövetséggel, és 2014-ben Szocsiban már oroszként gyűjtött be három aranyat. Egyet váltóban, és annak a négyes fogatnak tagja volt Szemjon Jelisztratov is. An 2018-ban egyszer már szögre akasztotta a korcsolyát, tavaly februárban azonban újra edzésbe állt azzal a céllal, hogy megcélozza a 2022-es pekingi olimpiát. Ám januárban nem jött el a debreceni Eb-re, áprilisban pedig újra bejelentette a visszavonulását, sérüléseire hivatkozva. Jelisztratov szerint azonban lehetséges, hogy mégis újra visszatér majd a jégre.

A koreai származású An persze már semmiképpen sem a jövő embere, a nála négy évvel fiatalabb Jelisztratov viszont Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang egyik legnagyobb riválisa lehet a két év múlva esedékes olimpián. A mieink azért is jól ismerik, mert tavaly heteken keresztül együtt készült a magyar válogatottal Budapesten. A debreceni Eb-n az orosz váltóval aranyérmes lett – a célvonalon a mieink haladtak át elsőként, de kizárták őket –, az egyéni számokban pedig három bronzot gyűjtött. Volt már világbajnok is, és 11-szeres Európa-bajnok.

Jelisztratov a Szovjetszkij Szportnak elmondta, hogy jelenleg szülővárosában, Ufában tartózkodik, ahol egy külvárosi családi házban lakik, és örül, hogy végre sok időt tölthet az egy év hét hónapos kisfiával. A járványhelyzet miatt hozott rendelkezéseket betartja, a Baskír köztársaságban a boltokban a vásárlóknak nemcsak maszkot, hanem kesztyűt is viselniük kell. Az egymilliós lakosságú városban a jégpálya egyelőre zárva van, de Jelisztratov otthon is igyekszik fizikálisan megfelelő formába lendülni, és ehhez minden szükséges eszköze megvan. Az orosz válogatott tagja egy WhatsApp-csoportban tartják a kapcsolatot, az edzők kiosztják a feladatokat, a versenyzők pedig elvégzik azokat. Jelisztratov megjegyezte, abban a különleges helyzetben van, hogy edzője, Andrej Ivanovics Makszimov – akit a legjobb orosz edzőnek tart, ezt kihangsúlyozta – is Ufában lakik.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) kötelékébe tartozó válogatott sportolók és edzők két negatív koronavírusteszt birtokában már április végén megkezdték a felkészülést a következő idényre. Az viszont már korábban eldőlt, hogy a versenynaptárban eredetileg március 13-15-i dátummal szerepelt szöuli világbajnokságot nem rendezik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.