Megfáradni látszó kapcsolat

Megy vagy marad? Dárdai Pál sorsa folyamatosan napirenden van nemcsak a magyar, hanem a német sajtóban is. A Hertha elnöksége szerdán ülésezett, de nem érkezett hír arról, hogy a magyar vezetőedző marad-e a labdarúgócsapat élén. Ám itthon hiá­ba spekulálnak sokan úgy, hogy ha Berlinben nem hosszabbítanának szerződést vele, akkor Dárdai hazatérhet — a korábbi szövetségi kapitánynak ez aligha szerepel a tervei között.

2019. 04. 11. 12:45
DÁRDAI Pál
Edzői pályafutása legnehezebb időszakát éli Fotó: MTI/EPA/Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hertha másfél héttel ezelőtti, ­5-0-s lipcsei veresége óta nem telik el úgy nap, hogy valamelyik berlini lap, a Berliner Morgenpost vagy a Berliner Zeitung ne írna és a Hertha kapcsolatáról, sőt az újabb kudarc, a Düsseldorf elleni, múlt szombati, hazai 1-2 után a cikkek száma még csak szaporodott. S a hangvételük egyre szókimondóbb, azt valószínűsítve, hogy a berlini klub legkésőbb a nyáron megválik a magyar trénertől.

Nézzük a tényeket! Dárdai legenda Berlinben, huszonkét éve áll a klub alkalmazásában, játékosként ő a csúcstartó, tizennégy év alatt 286 Bundesliga-mérkőzésen szerepelt a Herthában, s immár edzőként is veretes múlt áll mögötte. 2015 februárjában vette át a csapatot, 155 bajnoki meccsel a harmadik a berlini örökrangsorban. Ennél is beszédesebb adat, hogy a Bundesliga-csapatok jelenlegi edzői közül ő van a leghosszabb ideje hivatalban.

Mielőtt munkába állt, a Herthát rendszeresen a kiesés fenyegette, vele viszont erős középcsapattá erősödött, sőt kétszer is kilépett a nemzetközi porondra, szerepelt az Európa-ligában. A Berliner Zeitung szerdai írásában megemlít még egy szempontot az edző mellett: több saját nevelésű fiatalt is beépített az együttesbe: Arne Maiert (20 éves), Jordan Torunarighát (21) és Maximilian Mittelstädtot (22); de idesorolhatjuk legidősebb fiát, ifjabb Dárdai Pált (19), aki szintén profi szerződéssel rendelkezik, s már bemutatkozott az első csapatban.

Edzői pályafutása legnehezebb időszakát éli
Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

A magyar edző bírálataként azt hozzák fel, hogy mintha elfáradt volna a kapcsolata a játékosokkal, ami persze szubjektív ítélet. Az annál tárgyilagosabb, hogy nem kellő intenzitásúak a Hertha edzései, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a gárda a futómennyiség alapján csupán az utolsó előtti, azaz tizenhetedik a Bundesliga-csapatok rangsorában, továbbá a Hertha legutóbb négy és fél hónapja szerzett gólt az utolsó tíz percben. Michael Preetz, a Hertha sportigazgatója – Dárdai korábbi csatártársa – azt veti még a magyar vezetőedző szemére, hogy a berlini gárda tavaszra rendszeresen visszaesik.

Nem vitás, Dárdai edzői pályája legnehezebb időszakát éli, ami elsősorban az ő és a Hertha jövőjét befolyásolja. A korábbi szövetségi kapitány nem utalt rá, hogy B tervként Magyarországon szándékozna munkát vállalni. Ami érthető, hiszen ma már szinte minden Németországhoz, azon belül is Berlinhez köti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.