Megkezdődött a Tour de Hongrie, nagy bukás a bazilika előtt

Néhány órával az előtt, hogy Nizzábban megkezdődött a földkerekség legrangosabb háromhetes országúti kerékpáros körversenye, a Tour de France, szombaton 11.30-kor Esztergomban a 41. Tour de Hongrie mezőnye is nekivágott az ötnapos viadalnak. A szakaszt sprintbefutó után a spanyol Jon Aberastur Izaga nyerte. A befutónál sajnos a bazilika előtt bukás történt, egy sérült versenyzőt mentővel szállítottak kórházba,.

2020. 08. 29. 14:45
null
Esztergom, 2020. augusztus 29. Viel Matia, az olasz Androni Giocattoli csapat tagja (piros mezben), és Veljko Stojnic, az olasz Vini Zabu KTM csapat tagja (zöld-sárga mezben) sprintel a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny elsõ, 118 kilométeres Esztergom-Esztergom szakaszán az esztergomi Bánomi úton 2020. augusztus 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esztergomban 26 fokos, tiszta idő várta a 119 fős mezőnyt, amelynek rajtját a szokásos verseny előtti, színpadon történő aláírási ceremónia után mintegy 300 néző tekintette meg a helyszínen, a járványügyi biztonsági rendelkezések betartásával. Az induláskor négy magyar, a tavaly összetettben második Dina Márton, az egy éve harmadik a 2017-es ezüstérmes Peák Barnabás, valamint az idei magyar bajnok Filutás Viktor rajtolt az élről. Az első napon 118 km várt a mezőnyre, három kör a Pilisben, háromszor is fel kellett kapaszkodni a Dobogókőre 700 méter magasra, és Esztergomba kellett visszaérni.

Az idei Tour de Hongrie minden idők legerősebb mezőnyű hazai versenye. A sportágban mértékadó Procyclingstats statisztikái szerint évről évre nő a viadal színvonala, 2015-ben 3, 2016-ban 5, 2017-ben 18, 2018-ban 34, tavaly 77 pontra értékelte a mezőny minőségét, ezúttal viszont már 105 pontra.

A világelitből öt World Team is eljött: az amerikai Trek-Segafredo, a holland Jumbo-Visma, az ausztrál Mitchelton-Scott, a lengyel CCC Team és az izraeli Israel Start-Up Nation. Ezek a csapatok a topversenyzőiket természetesen a legnagyobb körversenyeken (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta) vetik be, de a második vonaluk is erős. A Trek-Segafredo elhozta nagy reménységét, az amerikaiak junior-világbajnokát, Quinn Simmonst, ám nem ő a pillanatnyilag legmagasabban jegyzett versenyző az indulók között, hanem az ausztrál Damien Howson (Mitchelton-Scott), aki néhány napja megnyerte a Cseh Körversenyt. Az olasz Andrea Guardini (Giotti-Victoria) pedig korábban szakaszt nyert a Girón. World Teamban két magyar szerepel: Valter Attila (CCC Team) és Peák Barnabás (Mitchelton-Scott), a harmincegy országból érkezett kerékpárosok közül a mieink vannak a legtöbben, tizenhatan képviselik a színeinket.

A szakaszt sprintbefutó után a spanyol Jon Aberastur Izaga (Caja Rural-Seguros) nyerte, az időeredménye 2:48:04 óra, az első tízbe nem került magyar versenyző. A mieink közül Dina Márton (Kometa-Xstra) a 18., Valter Attila a 27. helyen ért célba, és jelentős magyar részsiker, hogy a harmadik hegyi hajrát Valter nyerte meg. A befutónál, a bazilika előtt sajnos nagy bukás történt a célegyenesre ráfordító kanyarban, és a CCC Team egyik versenyzője, a lengyel Kamil Malecki komolyabban megsérült, kulcscsonttörés gyanújával mentővel szállították kórházba.

A befutó:

A mezőnyre vasárnap a Debrecen és Hajdúszoboszló közötti 158 kilométeres sík – 565 méter szintkülönbséget tartalmazó – etap vár. A 41. Tour de Hongrie-n a szerdai kékestetői befutóig a versenyzők 826 kilométert tesznek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.