Megoldások házon belül

Gyászosan kezdte a tavaszi idényt az Újpest: egyetlen helyzetet sem kidolgozva 4-0-ra kapott ki Debrecenben. A téli szünetben távozott az élvonal góllövőlistáját vezető Feczesin Róbert, a napokban a svéd harmadosztályból érkezett játékos, és mindez sok kérdést felvet a klub híveiben.

2020. 01. 30. 12:45
null
Ez volt az egyik kínos debreceni gól a lilák kapujában Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy óra elteltével elfogyott Nebojša Vignje­vić türelme. Csapata, az Újpest pocsékul futballozott, a debreceniek már 2-0-ra vezettek. A vezetőedző szokatlan tettre szánta el magát: egyszerre három játékosát is lecserélte. Később elmondta, cserélt volna ő hatot is, ha a szabályok engedik, de ez a kockázatos húzás – ha valaki megsérül, tízen maradnak – sem vált be.

Újpest nem a béke szigete a magyar futballban. A szurkolók egy része bojkottálja a meccseket, ezzel a klub nemigen tud mit tenni. A bírálatok egy része a tulajdonosra, a belga Roderick Duchâtelet-re zúdul, elsősorban azt hányva a szemére, hogy nem hoz igazán jelentős erősítésként értékelhető futballistákat, de nem panaszkodhat a szidalmak hiá­nyára Nebojša Vignjević sem. Ő már több mint hat éve élvezi a tulajdonos bizalmát, ami a legfrissebb hírek szerint töretlen.

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy a klub a télen elengedte Feczesin Róbertet, aki vezeti a bajnokság góllövőlistáját, és nem hozott helyette senkit sem. A megoldás egyszerű: Feczesin a másodosztályú Vasastól az Újpest által teljesíthetetlen ajánlatot kapott, és a szerződése szerint ebben az esetben el kellett engedni.

– Az őszi alapcsapatból ketten mentek el, Feczesin mellett Bojan Sanković távozott még – mondta lapunknak Berta Csaba, az Újpest ügyvezető-igazgatója. – Előbbi helyére Novothny Soma jó állapotban tért vissza Dél-Koreából, utóbbit viszont nem sikerült pótolni, a védekezése nagyon hiányzott a középpályáról. Ezt házon belül, a meglévő játékosokkal kell megoldania a vezetőedzőnek. Kész játékosok, különösen kész magyar játékosok szerződtetése irreálisan sok pénzbe kerül, a költségvetésünk nekünk ezt az utat nem engedi.

Ez volt az egyik kínos debreceni gól a lilák kapujában
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A téli szerzemények közül egyedül a Diósgyőrből könnyű szívvel elengedett Bacsa Patrik neve lehet ismerős – őt a becserélése után öt perccel kiállították Debrecenben –, a román Andreias Calcan ismeretlen, a svéd harmadosztályból (!) kölcsönben megszerzett guineai Corso Moussa Traoré érkezése pedig joggal ad okot a megütközésre.

– Amikor két éve Nwodobo Obinna Nigériából idejött, rengetegen megmosolyogták, és nem értették, mit akarunk vele – emlékezett vissza Berta Csaba.

– Ma a keretünkből ő a legnagyobb pia­ci értékünk, külföldről is sok érdeklődés érkezik iránta. A svéd Vasalunds IF hagyományosan fiatal afrikai futballistákat szerződtet, felépíti, és értékesíti őket Európában. Traoré két éve jött el Afrikából, gyors, a labdával kifejezetten ügyes, a hasznunkra lehet.

Nebojša Vignjević a sportnapilapnak azt nyilatkozta tegnap, hogy rendet kell tenni a fejekben, Berta Csaba ezzel egyetértve ennyit tett hozzá:

– Így, ennyire indiszponáltan senki ellen nem lehet kimenni a pályára, mint mi tettük Debrecenben.

Most ennyi a következménye a rossz idénykezdetnek. Ami pedig Traorét illeti, az Újpest szerződtetett már futballistát a svéd negyedosztályból is. Enisz Bardinak hívják, jelenleg a Levante játékosa, a spanyol élvonalban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.