Megszólaltak a bundagyanús meccsen játszó csapat kárvallottjai

A svájci Schaffhausen elleni Európa-liga mérkőzés előtt többször keresték a dán GOG Gudme csapatának edzőjét és játékosait egy koszovói számról. A meccset koszovói bíró vezette, a találkozó alatt rohamosan estek a hazai győzelem oddsai. Végül a Schaffh ausen Császár Gábor időn túli hétméteresével egy góllal nyert. Eddig bírták magukban tartani a dánok a felgyülemlett feszültséget.

Magyar Nemzet
2020. 11. 28. 12:50
Nicolej Krickau
A GOG edzője, Nicolej Krickau biztos abban, hogy fogadási csalás történt Fotó: Claus Fisker Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 20-án játszották a férfikézilabda Európa-ligában a Kadetten Schaffhasen–GOG Gudme találkozót. A két csapat játékerejét és keretét figyelembe véve a vendégek győzelme tűnt valószínűnek a találkozó előtt, ezt igazolták vissza a fogadóirodák oddsai.

A mérkőzés nem a papírformának megfelelően alakult, az idő előre haladtával rohamosan estek a hazai győzelem oddsai, több fogadóiroda lezárta az élő fogadási lehetőségeket, amikor az esélytelennek hitt svájci csapat lett menet közben a meccs esélyese, és végül Császár Gábor időn túli hétméteresével nyert is 29-28-ra.

Császár megtette a magáét, győztes gólt szerzett
Fotó: Frank Cilius / REUTERS

A daniasport.hu számolt be a találkozó utóléletéről. Kiderült, hogy a GOG játékosait, azok családtagjait és a csapat edzőjét összesen 35-ször keresték egy koszovói számról. Állításuk szerint nem vették fel a telefont, de felettébb gyanúsnak találták a különös hívásokat, főleg annak tükrében, hogy a mérkőzést koszovói játékvezetői kettős vezette – a dánok szerint erősen részrehajlóan.

A két játékvezető, Arsim és Erdoan Vitaku ítéletei a Barcelona és dán válogatott korábbi kézilabdázójának, a dán TV3 szakértőjének, Joachim Boldesennek is feltűntek. A dán TV2 szakértője, Bent Nyegaard több vitatott esetet látott a mérkőzés alatt.

Nicolej Krickau biztos abban, hogy elcsalták a meccsüket
Fotó: Claus Fisker / REUTERS

– Teljesen biztos vagyok abban, hogy nem tiszta körülmények között veszítettünk. Nem a svájciakra gondolok, inkább egy koszovói háttér emberre – mondta Nicolej Krickau, a GOG edzője a dán TV2 Sportnak. – Már a mérkőzés alatt is észleltük, hogy különös dolgok történtek. Egy fokkal több volt ez, mint amire azt mondhatnánk, hogy belefér. Azon kezdtünk el gondolkodni, hogy ez mi volt, mi történt velünk – mesélte az edző, aki a mérkőzés után egy sms-t kapott az édesapjától, benne egy, a koszovói számot tartalmazó híváslistáját jelző képernyőfotóval.

– Néha kap az ember különös számról hívásokat, és akkor arra gondol, hogy ez valami szívatás lehet. A meccs után mondta az edző, hogy az édesapja vagy öt hívást is kapott, ekkor esett le nekem is, hogy engem hatszor hívtak. Ez azért kicsit ijesztő, remélem, hogy tovább vizsgálják majd az ügyet – mondta a GOG csapatkapitánya, Frederik Clausen.

– Értesítettük a játékvezetőket, addig nem kapnak mérkőzést, amíg le nem zajlanak a vizsgálatok – tájékoztatta a dán TV2-t az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) sajtófőnöke, Thomas Schöneich.

– Még semmit nem hallottunk eddig az EHF-től. Attól tartok, hogy pár hétre vagy hónapra félreteszik a koszovói játékvezetőket, és majd karácsony után újra mérkőzést vezetnek. Természetesen kikaphatunk a Kadettentől, és ezért nem kell minket sajnálni. Inkább az a problémám, hogy a sportágunk veszíthet ezzel, ha ilyen és ehhez hasonló dolgok fordulnak elő a mérkőzéseken – mondta Krickau. A GOG edzője hangsúlyozta, hogy biztos abban, manipulálták a meccsüket Svájcban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.