Megvan az olasz recept az angolok legyőzésére

A tapasztalat és a kisebb nyomás az olasz válogatott mellett szól a vasárnapi Eb-döntőben. Az olaszok korábbi szövetségi kapitánya, Antonio Conte szerint nem kérdés, hogy az olasz válogatott a legszervezettebb és leginkább tudatos csapat az Európa-bajnokságon. Ráadásul Gianluigi Donnarumma a világ egyik legjobb kapusa.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 10:15
null
Donnarumma és Bonucci, a két oszlop Fotó: FRANK AUGSTEIN Forrás: Frank Augstein / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olaszország megérdemelten jutott be a döntőbe, mert bármelyik ellenfelével szemben sokkal összeszedettebb, egységesebb csapatnak tűnt, a játékosok képesek voltak a különböző helyzetek, nehézségek kezelésére – írta Conte a La Gazzetta dello Sporton olvasható elemzésben.

– Mancini mindig ragaszkodott a saját elképzeléseihez, a csapat identitását és a stílusát soha nem veszítette el, ugyanakkor képes volt alkalmazkodni az ellenfelek fizikai, technikai és taktikai tulajdonságaihoz is, megtalálva a legjobb módot a maximális eredmény elérésére – folytatta a legutóbbi szezon végén a Interrel bajnoki címet szerző olasz szakember.

Antonio Conte nem aggódik az Eb-döntő miatt
Fotó: Govanni Isolino/AFP

Contét nem hatotta meg, hogy Spanyolország dominánsan birtokolta a labdát az elődöntő során.

– A dominancia a gólszerzési lehetőségeket és a veszélyes helyzetek kialakítását jelenti. Ebben az értelemben a spanyol válogatott fölénye az elődöntőben nem volt egyértelmű. Ha a labdabirtoklás nem a támadójáték eredményességét szolgálja, akkor steril lesz. A kapura lövési kísérletek száma sokkal fontosabb, mint a labdabirtoklás. Hiába van a labda egy csapatnál, ha képtelen gólhelyzeteket kialakítani, akkor nem tud nyerni – írta a szakember.

Giorgio Chiellini, az olaszok vezére
Fotó: Laurence Griffiths / POOL / AFP

Conte szerint a védelmi falra építhet az olasz válogatott, a squadra azzurát borzasztó nehéz megtörni.

– Létezik egy sziklaszilárd védőfalunk, amelyet a kapus, Gianluigi Donnarumma mellett Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini alkot. Donnarummát a világ három legjobb kapusa közé sorolom. Mit mondhatnék Bonucciról és Chielliniről? Ezer csata után is érzik a vérszagot. Nyerő mentalitás, karakter és erő jellemzi őket. A nehéz pillanatok kezelésében ők a legjobb játékosok – dicsérte az olasz válogatottat.

Gianluigi Donnarumma képességeit nagyra tartja a korábbi kapitány
Fotó: Laurence Griffiths / POOL / AFP

Conte elemezte a Gareth Southgate vezette angol csapatot. – Ellentétben a spanyolokkal, aki hajlamosak voltak visszafelé passzolni, az angolok mindig megpróbálnak megiramodni egy-egy helyzetben. Sokan dicsérik Harry Kane-t azért, mert képes megszerezni a labdát, és pontosan megjátszani a csapattársait, például a Dánia elleni egyenlítéssel. Két nagyon erős fizikumú középpályásuk van: Rice és Phillips, is inkább a biztonsági passzokat választják gyakran az egyszerű lehetőség mellett.

Kiderült, mit tart Conte az angolok gyenge pontjának. – Az angol válogatott nem szereti, ha letámadják a védőiket a labdakihozataloknál, amikor hátulról építkeznek, akkor nem tudnak olyan jól előrelendülni támadásba. Ha túlélik az agresszív letámadást és ők lendülnek előre, akkor nagyon oda kell figyelni a tempójukra. Ekkor kell Olaszországnak megmutatnia, hogy mennyire tapasztalt a különféle játékhelyzetek olvasásában – írja a játékosként BL-t nyert korábbi Juventus-középpályás.

Leonardo Bonucci is az olasz védőfal része
Fotó: CARL RECINE / POOL / AFP

Conte szerint a hazai pálya, a Wembley-stadion közönsége az angolokat segítheti, de megjegyzi, hogy az 1966-os vb óta az idei az első nagy torna, amelyen bejutottak a döntőbe.

– Kevesebb szurkolónk lesz a stadionban, de mellettünk szól a tapasztalat. Tudjuk, mit jelent döntőt játszani. Azt is tudjuk, hogyan verjük meg az angolokat – zárja sorait Antonio Conte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.