Mentálisan nagyon kellett a szófiai érem

Fábik
2019. 03. 12. 10:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsére nem könnyű számon tartani, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink – a világkupákat is nézve – immár hány világversenyen szereztek érmet zsinórban. A vasárnap véget ért szófiai vb előtt a magyar szövetség honlapján azt olvashattuk, hogy huszonkét állomásból áll a sorozat, Bánhidi Ákos, a válogatott menedzsere – és egyik sikerkovácsa Csang Csing Lina mellett – is ezt a számot említette. Vasárnap este viszont már arról szóltak a hírek, hogy Szófiában egymás után a 33. világversenyén zárt éremmel válogatottunk.

Úgy látszik, időnként nemcsak a voksokat kell újraszámolni, de a lényeg az, hogy a vb utolsó számában megszületett az egyetlen szófiai érmünk, a Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex, Krueger Cole összetételű négyes a harmadik helyen végzett. S ugyan váltónk tavaly Phjongcshangban megnyerte az olimpiát, majd idén az Eb-t, és a világkupa-sorozatban is az első helyen zárt, Liu Shaoang a drezdai vk-n kézközépcsont-törést szenvedett, és a bolgár fővárosban csak a lelátón foglalhatott helyet. Knoch Viktor tavaly kiszállt a négyesfogatból, vagyis csak két olimpiai bajnokot vethettünk be, Liu Shaolint és Burjánt, így a váltó bronza erőn felüli teljesítmény volt. És ahogyan Bánhidi Ákos fogalmazott: ez az érem piszkosul kellett itthon a sportágnak, de nem a jó széria miatt.

– Elsősorban mentálisan volt szükség arra, hogy pódiumon zárjuk a vb-t és ezt a hosszú és sérülésekkel nehezített évet, mert így sokkal könnyebb lesz újra kezdeni a felkészülést. Minden sorozat megszakad egyszer, a miénk is meg fog, persze reméljük, minél később – fogalmazott a szakvezető.

Válogatottunkból egyéniben a papírformának megfelelően Liu Shaolin Sándor szerepelt a legjobban, 500 méteren fináléba, 1000 és 1500 méteren elődöntőbe jutott, de végül mindhárom távon kizárták. S ha a három eset külön-külön meg is indokolható, háromból három mégis sok. A 23 éves versenyző bevallása szerint sem fordult elő vele korábban hasonló. – Már kezdem megszokni, hogy amikor bombaformában vagyok, akkor nem jönnek össze a dolgok… – jegyezte meg a 2018-as esztendő legjobb magyar sportolója. – Összességében azonban sikeres szezonunk volt, és jó érzés éremmel zárni a világbajnokságot. Ígérem, hamarosan mosoly is lesz az arcomon…

A válogatott április végén kezdi meg a felkészülést a következő szezonra, akkorra Liu Shaoang visszatérhet, az őszi világkupákon pedig már bevethetjük Krueger Cole ugyancsak honosított öccsét, a Phjongcshangban 1000 méteren olimpiai ezüstérmes John-Henry Kruegert is. S az nem is kérdéses, hogy az új váltónk a dobogó tetejét ostromolja majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.