Messiék elkerülték a szégyent

Lionel Messiék a B csoportban előzőleg 2-0-ra kikaptak Kolumbiától, Paraguay ellen 1-1-et játszottak, és a záró körben egy ponttal, az utolsó helyről kezdték a Katar elleni mérkőzést.

Magyar Nemzet
2019. 06. 25. 15:46
Copa America Brazil 2019 - Group B - Qatar v Argentina
Sergio Agüero (jobbra) fontos gólt szerzett Fotó: Reuters Photographer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a 2002-es világbajnokságon történt, hogy Argentína nem jutott tovább a csoportjából (bár csak az angoloktól kapott ki, a svédek is megelőzték), nagy tornán azóta ilyen malőr nem esett meg vele, és végül vasárnap este a Brazíliában zajló Copa Americán is elkerülte a szégyent. Lionel Messiék a B csoportban előzőleg 2-0-ra kikaptak Kolumbiától, Paraguay ellen 1-1-et játszottak, és a záró körben egy ponttal, az utolsó helyről kezdték a Katar elleni mérkőzést. Ezt a meccset tehát mindenképpen meg kellett nyerniük, és a negyedik percben, óriási védelmi hiba után meg is szerezték a vezetést: Bassam Hisham odarúgta a labdát a 16-oson ólálkodó Lautaro Martíneznek, aki megköszönte a lehetőséget (1-0).

A folytatásban viszont kimaradtak az argentin helyzetek, majd az első félidő utolsó percében a „fő bűnös”, Bassam Hisham szabadrúgásból a kapufát találta el, és a fordulás után még sokáig aggódhattak az Albiceleste hívei, hogy a kulturáltan játszó Ázsia Kupa-győztes talál egy gólt. A megnyugvást a védők között kilépő találata csak a 82. percben hozta meg. Argentína így végül 2-0-ra győzött, s mivel Kolumbia 1-0-ra legyűrte Paraguayt, csoportmásodikként továbbjutott. Paraguayi győzelem esetén Argentína csak harmadikként zárt volna, de azzal is továbblépett volna, mert jobb a gólkülönbsége, mint az A csoport harmadik helyezettjének, Perunak.

Sergio Agüero (jobbra) fontos gólt szerzett
Fotó: Reuters

A három csoportból az első és második helyezettek mellett két csoportmásodik kerül a negyeddöntőbe, és az már biztos, hogy Argentína pénteken Venezuelával találkozik, amely az A csoportban Brazília mögött a második lett. És még márciusban barátságos meccsen Madridban 3-1-re legyőzte a Messivel felálló argentinokat! Lio­nel Scaloni válogatottja továbbra is aggódhat, mert otthon a negyeddöntős kiesést sem lehetne megmagyarázni. Az 1978-as vb-n győztes csapat legendája, Mario Kempes még a Katar előtti mérkőzés előtt azt fejtegette, eljött az idő a Messi nélküli válogatott kialakítására. S a vasárnapi mérkőzés sem késztethette a nézete felülvizsgálatára, az ötszörös aranylabdásnak (aki éppen tegnap ünnepelte a 32. születésnapját), ahogy rendszerint, egyelőre az idei Copán sem megy a játék.

A C csoport 3. fordulójában a Chile–Uruguay és az Ecuador–Japán találkozókat lapzárta után játszották.

Az Egyiptomban zajló Afrikai Nemzetek Kupáján a C csoport első fordulójában vasárnap este Algéria 2-0-ra legyőzte Kenyát. A D csoport első fordulójában hétfőn Elefántcsontpart–Dél-afrikai Köztársaság rangadót játszottak.

A mérkőzés csak a nevében volt rangadó, meglehetősen alacsony színvonalú találkozóval „örvendeztette meg” a közönséget a két csapat. Álmosan kezdett a két együttes, helyzet és különösebb izgalom nélkül ért véget az első félidő. A folytatásban, főleg a hajrában felpörögtek az események. A mindent eldöntő gólt az elefántcsontpartiak csatára, az Aston Villa játékosa, Jonathan Kodjia szerezte a 64. percben. Elefántcsontpart 1996 óta nem veszített nyitómérkőzést az Afrika Kupán, ráadásul a legutóbbi 13 mérkőzése közül mindössze egyet bukott el.

Dél-Afrika a legutóbbi tizenhat Afrika Kupa-mérkőzése közül csak egyet nyert meg: 2013 januárjában hazai pályán Angolát győzte le 2-0-ra. A tegnapi játéknap másik mérkőzésén: Tunézia–Angola 1-1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.