Mesut Özil számára az isztambuli álom eddig inkább rémálom

Óriási várakozások előzték meg Mesut Özil „hazatérését” Törökországba, de eddig semmit sem mutatott a Németország színeiben világbajnok középpályás a Fenerbahçe csapatában. Hét meccsen nulla gól, nulla gólpassz, többnyire gyatra játék a mérleg egyik serpenyőjében, a klubot anyagilag a földhöz vágó négymillió eurós fizetés a másikban. Már vannak olyan vélemények, hogy negyedannyi pénzből inkább Mostafa Mohamedet kellett volna megvenni. Hogy kit? Hát ez az!

2021. 03. 04. 21:15
null
Forrás: Fenerbahce / Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha a Fenerbahçe az Özilre kiadott pénznek csak a negyedét inkább Mostafa Mohamedre költötte volna, most lenne egy olyan játékosa, amilyen húsz éve nem volt – fogalmazott Rıdvan Dilmen, az isztambuli klub korábbi legendás alakja. Az általa említett ismeretlen játékos egyébként ragyogóan mutatkozott be Törökországban: februárban igazolta le a Galatasaray egyiptomi klubjától, és az első hat meccsén öt gólt szerzett a Süper Ligben. Szép kezdés, de az összehasonlítás senkinek sem jutott volna eszébe, ha Özil legalább valamit letett volna már az asztalra érkezése óta.

Mesut Özil már a török klubja mezében Forrás: Twitter/Fenerbahce

De a 32 éves irányító az első hét meccsen, hat bajnokin és egy kupamérkőzésen egyetlen gólt és gólpasszt sem tudott összehozni Fenerbahçéban. A legutóbbi találkozót ma este vívta a csapat, az Antalyaspor ellen 1-1-re végeztek hazai pályán, a magyar válogatott végig a pályán volt, Özilt viszont a 67. percben le kellett cserélni sérülés miatt. Az eredménytelenséget tehát csak fokozza, hogy várhatóan egy időre még ki is dőlt a sorból.

Egyébként a mai találkozón legalább már voltak veszélyes megmozdulásai Özilnek, aki a korábbi meccseken gyenge teljesítményt nyújtott. Erről a WhoScored osztályzatai is árulkodnak.

Pedig óriási tervekkel érkezett Özil Törökországba, amelyet most már egyértelműen az igazi hazájának tart. Németországban nagy port vert fel például, hogy a mérkőzések előtt újabban elénekli a török himnuszt, miközben a német válogatottban mind a 92 fellépése előtt látványosan csendben maradt a himnusz alatt, mondván, hogy ő inkább magában imádkozik. Ettől függetlenül érthető volt Özil lelkesedése az isztambuli lehetőség miatt, hiszen sosem élt és sosem futballozott előtte az országban, amelyhez a jelek szerint a legjobban kötődik érzelmileg. Most megkapta a lehetőséget erre.

A Fenerbahçe szurkolói pedig óriási szeretettel fogadták. Az sem érdekelt senkit, hogy a komoly anyagi gondokkal küszködő klub túlvállalta magát Özil négymillió eurós fizetésével. Sőt Ali Koc, a klub elnöke még arra is vállalkozni mert, hogy SMS-kampánnyal kifizettesse a drukkerekkel a sztár bérének egy részét. Az aláírás napján indították a kampányt, és átszámítva minden SMS körülbelül ötszáz forinttal járult hozzá az anyagi terhekhez.

Mindezért cserébe Özil egyelőre semmit sem tett le az asztalra. Persze nagy hátrányból indult, hiszen előtte az Arsenalban tíz hónapig nem lépett pályára, mert Mikel Arteta edző kitette a keretből. Nyilvánvalóan időre van szüksége, amíg utoléri önmagát, de az is nagy kérdés, hogy az a Mesut Özil, aki egykor gólpasszkirály volt a Bundesligában, a La Ligában és a Premier League-ben is, létezik-e még valahol. Ugyanis évek óta senki sem látta, pedig Isztambulban őt várták annyira.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.