Michelisz Norbert: Egy ilyen idény után csak ürességet érzek

Bajnokként mindössze a 13. helyen zárta a múlt hétvégén véget ért túraautó-világkupát (WTCR) a Hyundai Motorsport autóversenyzője, Michelisz Norbert. Magyarország első világkupagyőztese csalódottan és őszintén nyilatkozott a balul sikerült idényről.

2020. 11. 18. 11:48
AUTO - WTCR 2020 - RACE OF SLOVAKIA
Michelisz Norbert (hun), BRC Hyundai N LUKOIL Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR, portrait during the 2020 FIA WTCR Race of Slovakia, 3rd round of the 2020 FIA World Touring Car Cup, on the Automotodrom Slovakia Ring, from October 9 to 11, 2020 in Orechova Poton, Slovakia - Photo Florent Gooden / DPPI Fotó: Florent Gooden
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyszerűen csalódást keltő volt az idény, amelyet övön aluli ütésként éltem meg – jelentette ki – Amíg tartott az évad, vitt előre a lendület, hogy lehet ebből még egy szép villanás, egy győzelem vagy legalább egy dobogó, amire jó lesz visszaemlékezni, de most, hogy a bajnokság végére értünk, csak ürességet érzek.

Michelisz tavaly a magyar autósport első bajnoka lett világméretű mezőnyben, miután megnyerte a WTCR-t, de az idei idénye megdöbbentően gyengére sikeredett. Egyszer sem állt dobogóra, és a top tízen kívülre szorult az év végi értékelésben – egyikre sem volt példa az elmúlt tíz évben, azaz 2010 óta, amióta a világ első számú túraautó-bajnokságának állandó indulója.

Bár a legtöbbször mosolyog Michelisz szeme, 2020-ban ezt keveset láthattuk Fotó: Florent Gooden/DPPI

– Mindig próbálom megragadni a pozitív oldalt, de most az, hogy a Hyundai versenyzői közül én végeztem a legelőrébb, őszintén szólva sovány vigasz. A tavalyi bajnoki cím után nem az volt a cél, hogy a 13. helyen zárjak – állapította meg a 36 éves autóversenyző.

Sok problémával küzdött Michelisz csapata, az olasz BRC Racing a teljes évad alatt. Rögtön balhéval indult az idény, amiért az elmúlt két év bajnokautóját, a Hyundait példátlanul szigorú motorerő-szabályozással sújtották a szervezők, ami miatt az első versenyhétvégén Michelisz nyolcadik helyezése volt a dél-koreai márka négy pilótájának legjobbja a két futamon Belgiumban.

Ezután a Hyundai Motorsport vezetője, Andrea Adamo utasítására bojkottálták a második, németországi fordulót. Szlovákiában visszatértek a pályára, de innentől Michelisz folyamatos technikai problémákkal és az ezekből következő teljesítményvesztéssel küszködött.

– Az egész év a várakozásainkon aluli volt, eleve nagyon gyengén kezdtünk, aztán Szlovákiában előreléptünk, ami után azonban újra megtorpantunk – ismerte el Michelisz. – El tudom fogadni, hogy vannak nehezebb évek, de arra, ami idén történt, nehéz magyarázatot találni.

Most csendre van szükségem, hogy letisztuljanak bennem a dolgok, és kitaláljuk, hogyan tudok visszajutni újra arra a szintre, hogy a bajnoki címért küzdjek.

A múlt hétvégi spanyolországi idényzárón Michelisz célja az volt, hogy legalább egyszer dobogóra álljon, és mivel volt egy második rajthelye, erre lehetősége is lett volna, ám ez a forduló is jellemezte az egész idényt, amelyben a vasárnap elért ötödik helyezés volt a legjobbja.

– Az első futam rajtjánál lefulladtam – árulta el Michelisz. – Az előző versenyhétvégén ugyanez történt, és akkor egyből magamban kerestem a hibát, hogy túl agresszív rajtot akartam venni, de azóta kiderült, hogy technikai probléma állt a háttérben, nem volt meg a szükséges teljesítmény az autómban, hogy leküzdje a tapadási viszonyokat. Ezután a második és a harmadik futamon jobban csúsztattam a kuplungot, amivel borítékolható volt a közepes vagy gyenge rajt, de legalább el tudtam indulni, és nem ragadtam ott a rajtrácson.

A WTCR meglepően korán, már be is jelentette a 2021-es évad előzetes versenynaptárát, amely szerint május 14–16-án a Hungaroringen kezdődik a következő idény. A szervezők közlése szerint azért ilyen későn, hogy addigra jó eséllyel nézők előtt rendezhessék meg a versenyeket Magyarországon. Ez a támogatás alighanem Micheliszre is ráférne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.