Még bizonytalan, hogy Milák és társai utazhatnak-e Dél-Afrikába

Dél-Afrikai edzőtáborba utazna a jövő héten tizenhat magyar úszó, köztük Kapás Boglárka és Milák Kristóf, ám az országban egyre jobban romló egészségügyi helyzet miatt egyelőre kétséges, hogy elindulhatnak-e. Ha a tervek borulnak, akkor vagy halasztás következhet, vagy itthon kell megszervezni az olimpiai felkészülés miatt roppant fontos munkát.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 01. 09. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek szerint január 14-én indult volna el tizenhat magyar úszó Dél-Afrikába, ám ezek a tervek borultak. Természetesen a koronavírus húzza keresztül a számításaikat. és a társaik három hetet töltöttek volna az országban, az edzőtábor az olimpiai felkészülés fontos állomása lenne, ám a versenyzők egészségének a megőrzése még ennél is fontosabb. Az SzPress Sporthírszolgálat beszámolója szerint a Magyar Úszó Szövetség szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy a meleg égövi edzőtáborozást egy héttel „csak” elhalasztani kelljen, de ha tovább rosszabbodna az egészségügyi helyzet a Dél-afrikai Köztársaságban, az egyedüli jó döntésnek a repülőjegyek és a szállodai foglalások lemondása tűnik.

 

Könnyen lehet, Milák Kristóf egyelőre csak itthon úszhat Fotó:Tumbász Hédi /Nemzeti Sport

 

– Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Külügyminisztériummal és azokkal a dél-afrikai partnereinkkel, akiknek a feladata az edzőtábor zavartalan és biztonságos lebonyolításának előkészítése. Ezzel párhuzamosan naponta egyeztetünk a Turkish Airlines török légitársasággal, amely Budapestről Isztambulba, majd onnan Fokvárosba szállítaná a magyar úszócsapat tagjait – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szögi László, a MUSZ szakmai csoportjának logisztikai feladatokkal megbízott sportmunkatársa. – Tizenhat válogatott úszó, köztük Kapás Boglárka, Késely Ajna, Milák Kristóf és valamint az edzőik várják érthető türelmetlenséggel a tájékoztatásunkat. Kérdéseikre egyelőre csak azt válaszolhatjuk, hogy a légitársaság dicséretes rugalmassággal január 14-e helyett egy héttel később, 21-én is gondoskodna az utaztatásukról, de csak abban az esetben, ha a fogadó ország időközben nem léptet életbe újabb szigorító rendelkezéseket. Tisztában vagyunk azzal, hogy a tél közepén nagy szükség lenne a jól bevált meleg égövi edzőtáborra, különösképpen idén, a tokiói olimpiai játékok évében, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az egészségügyi kockázat növekedésével azonnal más helyszínt kell választanunk. Az már korábban eldőlt, hogy Thaiföldre 2021-ben nem utazhatnak a versenyzőink, de ha a Dél-afrikai Köztársasággal sem számolhatunk, „hazai pályán”, Hódmezővásárhely, Balatonfűzfő és Kaposvár városvezetőinek az együttműködésével kell biztosítanunk az eredményes felkészüléshez szükséges feltételeket.

A Dél-afrikai Köztársaság legutóbb december 28-án léptetett életbe a korábbinál is szigorúbb, azaz harmadik fokozatú korlátozó intézkedéseket. A helyzet jelenleg még kevésbé megnyugtató. Ez olvasható ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan frissülő adatbázisából, amely szerint csak az elmúlt három nap leforgása alatt mintegy 57 ezerrel növekedett az igazolt fertőzöttek száma. Úgy tudni, hogy Cyril Ramaphosa, a hatvanmillió lakosú ország államfője a jövő héten bejelentésre készül, amely akár meg is akadályozhatja a külföldről érkezők beutazását, illetve más országokból induló repülőjáratok leszállását. Ebben az esetben a Magyar Úszó Szövetségnek azonnal életbe kell léptetnie a B tervét, és megszerveznie a hazai edzőtáborokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.