Milák majdnem három másodperccel az egész mezőny előtt

Milák Kristóf könnyed úszással is erődemonstrációt tartott a 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a tokiói olimpián. Majdnem három másodpercet vert a teljes mezőnyre úgy, hogy láthatólag tartalékolt, a hajrára látványosan kiengedett. Ugyanitt Kenderesi Tamás formája is biztató, Rio de Janeiro bronzérmese ötödikként jutott a fináléba. Immár kijelenthetjük, nem egyszeri kisiklás volt Hosszú Katinka ötödik helye a 400 vegyes döntőjében, 200 vegyesen csupán a hetedik idővel került a szerdai döntőbe. Hogy lesz ebből érem? – kérdezhetjük aggodalmasan.

2021. 07. 27. 5:02
null
Milák Kristóg könnyed úszással jutott a legjobb idővel a döntőbe Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggel megdőlt a tétel, miszerint reggel nem lehet jó időt úszni. Hátúszásban legalábbis a példa alapján ennek semmi akadálya sincs. Egyaránt a 100 méter hát döntőjében a győztes a hölgyeknél és az uraknál is épphogy elmaradt a világcsúcstól.

A nőknél az ausztrál Kaylee McKeown csupán kettő századdal úszott az egyébként saját rekordján (57.45 mp) kívül. Áldassék az úszóprogram összeállítóinak neve, McKeown többek között e szám miatt lépett vissza a 200 méter vegyestől, ahol potenciális kihívója lehetne.

Legalább az ausztrál Kaylee McKeown nem fenyegeti Hosszú Katinka felségvizeit
Fotó: MTI/AAP/Joe Giddens

A férfiaknál az orosz Jevgenyij Rilov 13 századnyira közelítette meg Ryan Murphy világcsúcsát (51.85 mp), de az elmaradt rekordért bőségesen kárpótolja, hogy megelőzte amerikai vetélytársát, aki címvédőként érkezett Tokióba, de végül „csak” harmadik lett, hiszen egy másik orosz, Kliment Kolesznyikov is beférkőzött eléje, azaz kettős orosz győzelem született.

Még két döntőt rendeztek kedden. Férfi 200 gyorson a brit Tom Dean nyert 1:44.22 perccel (itt a német Paul Biedermann 1:42.00-val tartja a rekordot még 2009-ből, „cápadresszben” úszva). Női 100 mellen sem forgott veszélyben a rekord, a címvédő amerikai Lydia Jacoby majd egy másodperccel elmaradt a Budapesten úszott világcsúcsától (1:04.13). A második dél-afrikai Tatjana Schoenmaker hozta a show-t, de a szurkolói nem tudták győzelembe hajszolni. Igen, szurkolók... Egyedül az úszóversenyeknek van némi olimpiai hangulatuk, a népesebb küldöttséggel érkezett nemzetek sportolói összeverődnek, s egészen felpezsdítik az uszoda és az olimpia fagyos légkörét.

Valami hasonlót remélünk mi is szerdán. De kedden a bennünket érintő számokban még csak elődöntőket rendeztek, amelyek bennünket persze sokkal jobban foglalkoztattak a fináléknál. A férfiaknál 200 pillangón mellett is ott volt a mezőnyben, 200 vegyesen pedig Hosszú Katinkától várjuk, hogy kiköszörülje a 400 vegyesen elszenvedett csorbát, s legalább érmet szerezzen, de persze előbb a döntőbe jutás volt a tét.

Külön futamban, együtt a döntőbe

Milák és Kenderesi külön futamban úszott. Utóbbi kezdett, egyszerre idegeskedésre okot adva és megnyugtatóan. 50 és 100 méternél hetedikként, 150-nél pedig nyolcadikként, tehát utolsóként fordult, de aztán bejött másodiknak. Csak a nagy öreg, már 29 éves Chad Le Klos előzte meg kevéssel, ők ketten egyenesen ágon a fináléba jutottak.

Milák Kristóf tudja, hogyan vezet az út az olimpiai dobogó tetejére
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóftól még inkább ugyanezt vártuk, s nem is csalatkoztunk. Milák szokásához híven elképesztően könnyedén hasította a vizet, persze az első helyen, 100 méternél csupán három századdal maradt el a világcsúcsától. A második százon annak ellenére növelte az előnyét, hogy kiengedett, végül 1:52.22-vel csapott célba, a fáradtság szemernyi jelét sem mutatva. Csak a rend kedvéért, a rekordja 1:50.73 perc. Holnap reggelig... Az elődöntők alapján Milák győzelmét semmi és senki nem fenyegeti, sőt a világrekord is veszélyben lehet.

Milák persze elsőként, Kenderesi pedig ötödikként került a fináléba, előbbi majd három másodperccel jár a teljes mezőny előtt. Tényleg elképesztő. S még van benne tartalék bőven, de úgy érezzük, Kenderesiben is.

Rossz éjszaka után

– A rajtkőre állva örültem, hogy itt vagyok, ezért mosolyogtam a start előtt. Pedig ma nem keltem jól, és az utolsó ötven nem is esett jól. Eleinte hasonló időt szerettem volna, mint az előfutamban, végül azért választottam nagyobb tempót, hogy jobban érezzem azt az iramot, amit döntőben szeretnék úszni. Csak egyet sajnálok, hogy két tizedre voltam az olimpiai csúcstól, mindegy, a döntőben megúszom – összegezte a futamát Milák Kristóf.

Úgy legyen.

– Időben egy másodperccel jobbat akartam. Tudok is ennél jobbat, ha nem négy órát alszom – vette át a szót Kenderesi Tamás. – Napközben most biztos alszom két-három órát, hogy utolérjem magamat. A szerdai fináléban is hasonló taktikával fogok versenyezni, mert ez megy a legjobban. Nagyon szeretnék jobbat úszni az 1:53.42-es egyéni csúcsomnál.

Hosszú Katinka épp hogy bejutott a fináléba

Hosszú Katinka ugyan a második legjobb idővel érkezett az elődöntőbe, de itt nem tudta ezt a teljesítményt megismételni. Az első futamban csupán ötödik lett 2:10.22-vel (a saját világcsúcsa 2:06.12 perc), aggódhattunk érte, hogy legalább a döntő legyen meg.

Meglett... A második futamból csak ketten előzték meg, így hetedikként ő is ott van a szerdai fináléban. De hogy lesz ebből érem?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.