Ilyen még nem volt: 71 magyar olimpiai arany kiállítva egy helyen

Több mint száz személytől és intézménytől származó 305 ereklyét, közte 71 olimpiai aranyérmet láthatunk a budapesti Millenárison kedden megnyitott Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem című interaktív olimpiatörténeti kiállításon, amely a tokiói játékok előtt az eddigi magyar ötkarikás győzelmeknek állít emléket.

Magyar Nemzet
2021. 07. 20. 17:54
null
Keleti Ágnes Fotó: Soos Daniel Forrás: millenaris.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújuló, idén húszéves Millenáris különleges olimpiatörténeti kiállítással várja látogatóit október 10-ig. Az Üvegcsarnokban rendezett tárlat 305 ikonikus tárgyat mutat be, köztük 71 aranyéremet, de a változó tartalomnak köszönhetően a tizenkét hét alatt összesen 94 aranyérem lesz látható. Kiállítottak zászlókat, diplomákat, a győzelmekhez kapcsolódó személyes tárgyakat, sporteszközöket, amelyek egyszerre egy térben soha nem voltak még láthatók. A több generációt egyszerre megszólító kiállítás – a szervezők szándéka szerint – a sport szeretetére, a közösség összetartó erejére és a nemzeti identitástudat fontosságára irányítja a látogatók figyelmét. A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja programorozat keretében lesz lehetőség sportágat választani, kulturális élmények közt barangolni és természetesen sportolni is.

– Egyszerre csodálatos és hátborzongató annak megtapasztalása, amikor az egyéni erőfeszítések és áldozatok nem csupán egyetlen embert vagy csapatot emelnek a dobogó legfelső fokára, hanem egy egész nemzetet – hangsúlyozta a megnyitón Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója.

A kiállítás megnyitóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, fővédnök kiemelte: – Ha büszkék akarunk lenni a magyar sportra, a nagyszerű magyar teljesítményekre, akkor elegendő visszagondolni a mögöttünk hagyott olimpiákra; arra a 177 aranyéremre, 151 ezüstéremre és 174 bronzéremre, amit a magyar sport magáénak mondhat, ami több mint félezer érmet jelent. Bármilyen nagy ország büszke lenne erre a teljesítményre, talán az amerikaiak és a kínaiak kivételével. Magyarország sportnagyhatalom; egy tízmilliós ország és egy 15 milliós nemzet sportnagyhatalom! Megannyi különálló történet, megannyi rendkívüli teljesítmény, megannyi olyan pillanat, ami valóban összefog egy egész nemzetet, határokra való tekintet nélkül. Azt tudjuk tehát csak kívánni, hogy folytatódjon ez a történet.

Gulyás Gergely virágcsokorral köszöntötte a földkerekség legidősebb olimpiai bajnokát, a január 9-én századik életévét betöltő Keleti Ágnes ötszörös ötkarikás aranyérmes tornászt, akit vastaps fogadott. A megnyitón sorjáztak olimpiai bajnokaink: az öttusázó Balczó András, Török Ferenc, Benedek Gábor, Martinek János és Vörös Zsuzsanna, az ökölvívó Gedó György, a sportlövő Hammerl László, a tornász és Borkai Zsolt, a birkózó Varga János, a kajakos Horváth Gábor, Dombi Rudolf, Kőbán Rita, Szabó Szilvia, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina, a kenus Tatai Tibor, a labdarúgó Szentmihályi Antal és Dunai Antal, a vívó Bárány Árpád, Rejtő Ildikó és Sákovicsné Dömölky Lídia, az úszó Wladár Sándor és Risztov Éva, a vízilabdázó Vári Attila is tiszteletét tette.

Az ötszörös olimpiai bajnok, százéves Keleti Ágnes is „kölcsönadta” az érmeit
Fotó: Millenáris.hu

Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke a kiállított ereklyék közül kiemelt egyet, amely őt a legjobban megérinti: Kolonics György kenuját. A népszerű „Koló” tizenhárom éve, a 2008-as olimpiára készülve hunyt el edzés közben. A kiállításon a 305 ereklye között van Kemény Dénes vízilabda szövetségi kapitány három inge, amelyekben a győzelmeket ünnepelve a megnyert döntőket követően játékosaival a vízbe ugrott, Mező Ferenc szellemi olimpiai aranyérmét hozó eredeti kézirata 1928-ból, Ónodi Henrietta saját tervezésű tornadressze, amelyben aranyérmes ugrását bemutatta 1992-ben, Barcelonában, Széchy Tamás „úszópápa” legendás sapkája, az atléta Kiss Balázs kalapácsa az 1996-os atlantai olimpiáról vagy éppen a Balczó András tiszteletére a müncheni stadion árbócára 1972-ben felhúzott és onnan, a németektől elhozott magyar zászló.

Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Balczóné Császár Mónika olimpiai bronzérmes tornász és
Benedek Gábor olimpiai bajnok öttusázó
Fotó: millenaris.hu

Dobor Dezső, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának titkára, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a 305 ereklye több mint száz személytől és intézménytől származik, fél év alatt 25 településen gyűjtötték őket össze. – Büszke vagyok arra, hogy az ünnepélyes megnyitóra elfogadta a meghívást a legidősebb élő olimpiai bajnok, valamint a legidősebb férfi aranyérmes is, a 94 éves, Németországban élő Benedek Gábor – tette hozzá Dobor Dezső. Érdeklődésünkre elmondta, hogy az első magyar olimpiai bajnok, az úszó Hajós Alfréd 1896-os két aranyérmének (ezek ezüstből készültek) egyelőre a másolatait állították ki, de a kiállítás végén slusszpoénként a nagyközönség láthatja az eredetieket is, a tervek szerint a mostani, tokiói olimpia utolsó magyar aranyával együtt, így lesz egy nagyon szép „keretes szerkezet”.

Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó
Fotó: Millenáris.hu

A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja ingyenes programsorozat részeként augusztus 23-ig a Magyarock Lounge olimpiai találkozópont várja a rajongókat, ahol szakemberek, egykori és jelenlegi sportolók részvételével zajló különleges és izgalmas beszélgetéssorozatokban, elemzésekben, találkozásokban lehet részük az érdeklődőknek. Az itt induló filmklub legendás, sporttematikájú filmekkel és meglepetés vendégekkel vár kicsiket és nagyokat egyaránt. Július 24-én az idei olimpia házigazdájára jellemző kulturális programok, harcművészeti bemutatók, japán dobkoncert és gasztronómiai különlegességek idézik meg Japán hangulatát.

A kiállítás október 10-ig látogatható, hétfőtől csütörtökig 11.00–19.00, pénteken és szombaton 10.00–20.00, vasárnap 11.00–19.00 óra között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.