Mindenki ezt várta: végre leleplezték a Mercedest

Úgy látszik, hogy már a német precizitás is a múlté, avagy a Mercedes Formula–1-es csapatánál úgy döntöttek, kicsit lazábban veszik a kedden délre meghirdetett csapatbemutatójukat. Mert az idei, W12-es kódjelű autójukról már délelőtt szivárogtattak ki fotókat, mi több, még Valtteri Bottas is „spoilerezett”.

2021. 03. 02. 13:27
null
Hamilton Forrás: Twitter/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mercedes három órával a hivatalos csapatbemutató előtt már töltött fel részleteket az idei autójáról a Twitter-csatornájára, majd finn pilótája, Valtteri Bottas szelfizett a W12-es modellel, amelyről még a déli harangszó előtt professzionális képeket láthattunk.

Az autó fő színe maradt a fekete, de a motorborítás ezüstös fényezést kapott, valamint a Petronas-zöld mellett feltűnt a piros is, a már nem csupán szponzor, hanem a csapatban 33 százalékos résztulajdont szerzett Ineos vegyipari vállalat színe. A hivatalos bemutatón a Mercedes technikai igazgatója, James Allison azt nem árulta el, hogy a csapatok rendelkezésére álló két „fejlesztési zsetont” mire használták fel – a szabályok erősen behatárolják, hogy idén mennyit lehet módosítani a tavalyi autókon.

 

A Mercedes egyhangúvá tette a Formula–1-es világbajnokságot, hiszen az „ezüstnyilak” a 2014-es kiírás, a turbómotorok visszatérése óta egyeduralkodók az autósport elitkategóriájában. Az F1 történetében ilyen hosszú ideig még egyetlen istálló sem volt képes dominálni, a Ferrari 1999 és 2004 között tudott zsinórban hat vb-címet nyerni, a Mercedes azonban tavaly az egymás után szerzett hetedik konstruktőri vb-címével ellépett a maranellóiak mellett. Az említett időszakban hatszor Lewis Hamiltoné lett az egyéni vb-trófea – mivel 2008-ban a McLarennel is megkoronázták, ugyanúgy hét vb-címe van, mint Michael Schumachernek –, a brit pilóta csak 2016-ban szorult a második helyre csapattársa, Nico Rosberg mögé, aki ennek örömére rögtön vissza is vonult. A helyére érkezett finn Valtteri Bottas pedig nem igazán volt veszélyes Hamilton hegemóniájára. Azzal együtt sem, hogy az összetettben a harmadik és az ötödik helye után 2019-ben és 2020-ban már ő lett a második a vb-pontversenyben, és a négy szezon alatt kilenc futamgyőzelmet azért összehozott.

Ám az sokat mondó, hogy tavaly Hamilton 347 ponttal nyerte meg a világbajnokságot, Bottas 223-mal végzett a második helyen, míg a holland (Red Bull) 214-gyel zárt harmadikként – a finn pilótának inkább hátra kell figyelnie az idei szezonban. Az tavaly augusztusban eldőlt, hogy a 31 éves Bottas egyéves szerződéshosszabbítása birtokában 2021-ben is a Mercedes pilótája lesz, az idén már 36 éves Hamilton és az istálló között azonban váratlanul elnyúltak a tárgyalások. A felek végül február 8-án jelentették be, hogy megállapodtak a folytatásról, de csak egyéves kontraktust írtak alá.

Íme az autó, amellyel idén nyolcszoros világbajnok lehet:

A W12-es modell
Fotó: Twitter/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Eddig öt csapat, a Mercedes, a Red Bull, az Alfa Romeo, az Alpha Tauri és a McLaren leplezte le az idei versenyautóját, míg ma az Alpine, szerdán az Aston Martin, csütörtökön a Haas, pénteken pedig a Williams mutatja be a versenygépét. Utolsóként, március 10-én a Ferrari prezentálja a 2021-es modellt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.