Minimális esély maradt az olimpiára

Nem most, januárban rontották el. Válogatottunk a csalódást keltő tizedik helyen végzett a januári világbajnokságon, így az olimpiai részvétel kiharcolása más csapatok eredményeitől függ.

2019. 08. 06. 13:18
MIKLER Roland; Bánhidi Bence; Ligetvári Patrik
Férfi kézilabda-vb - Magyarország-Egyiptom Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem most, januárban rontották el. Férfi-kézilabdaválogatottunk a csalódást keltő tizedik helyen végzett a januári világbajnokságon, így az olimpiai részvétel kiharcolása más csapatok eredményeitől függ. Például a brazilokétól.

A férfiválogatott számára arra lett volna szükség az olimpiai selejtezőn való induláshoz, hogy a vb-n előtte végzők, vagyis a 2–9. helyezettek közül három közvetlenül szerezzen kvótát a kontinensviadalokon. Így Magyarország három hellyel előrébb sorolódott volna, vagyis bekerült volna a selejtezőre jogosultak, a vb 2–7. helyezettjei közé.

Ez úgy lett volna lehetséges, ha a vb-8. Egyiptom januárban megnyeri az Afrika-bajnokságot, a vb-9. Brazília pedig a nyáron pánamerikai bajnok lesz, és a vb-n 2–7. helyezettek valamelyike (norvég, francia, német, svéd, horvát vagy spanyol) nyeri meg az Eb-t vagy Dániától kap ki az Eb-döntőben. A brazilok nem siettek a segítségünkre, 32-29-re kikaptak Chile ellen a Pánamerikai Játékok elődöntőjében, így biztosan nem jutnak ki egyenes ágon a tokiói olimpiára, azaz elviszik előlünk a helyet a vb-ről, és az olimpiai selejtezőből próbálhatják meg kiharcolni a részvételt.

A világbajnokságon rontotta el a magyar csapat
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nekünk már csak a januári Európa-bajnokság maradt esélyként, ott kétféleképpen lehet olimpiai kvótát szerezni: ha megnyerjük az Eb-t vagy Eb-ezüstérmesek leszünk úgy, hogy a döntőben Dániától kapunk ki. A másik út, hogy csapatunk az Eb-n azon csapatok közül, amelyek a vb-n még nem szereztek olimpiai selejtezős helyet, az első kettő között végez. Egyik sem ígérkezik könnyű feladatnak.

„Tudtuk, hogy nem a mi kezünkben van a sorsunk, sajnos a brazil válogatott gyengébb szereplése a Pánamerikai Játékokon keresztülhúzta a számításainkat. Stábommal együtt arra kaptunk mandátumot, hogy a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságra alakítsunk ki ütőképes válogatottat, vezényeljük le a fiatalítást. Természetesen nem mondunk le az eredményességről, igyekszünk tisztességesen helytállni a januári Európa-bajnokságon” – mondta lapunknak Gulyás István szövetségi kapitány.

A januári Eb-n Dánia, Oroszország és Izland lesz Magyarország ellenfele a csoportban, a négy csapatból kettő jut majd tovább a középdöntőbe. A magyar válogatott a svédországi Malmőben játssza a csoportmérkőzéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.