Minszken keresztül vezethet az út Tokióba

Részben átalakul az öttusázók olimpiai kvalifikációs rendszere.

Magyar Nemzet
Forrás: https://www.uipmworld.org/news/new-qualification-system-modern-pentathlon-tokyo-2020-olympic-games-published2020. 05. 01. 16:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közzétette a jövő évre halasztott tokiói olimpiára vonatkozó, átalakított kvalifikációs rendszerét. A javaslatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jóváhagyta, ezzel egy jól követhető út rajzolódik ki a versenyzők előtt.

Az ötkarikás mezőny 36 férfi és 36 női helyéből 23-23 már elkelt, a maradék kvótákért az eredetihez hasonló rendszerben lehet versenybe szállni 2021-ben is.

Az egyetlen, az olimpiára közvetlenül kvalifikáló viadal a minszki világbajnokság lesz 2021. június 7. és 13. között. A vb-n nemenként az első három helyezettnek jár kvóta, de ha olyan sportoló végez dobogós helyen, aki már korábban kiharcolta az olimpiai indulási jogot, akkor a felszabaduló helyet a világbajnokság után záruló olimpiai kvalifikációs ranglista, a 2021. június 14.

állapot alapján töltik fel.

A tavaszi kvalifikációs viadalokat, a pontokat adó világkupákat és a sorozatot záró döntőt illetően az időpontokat és helyszíneket még ebben a hónapban véglegesíti a UIPM.

A Nemzetközi Öttusa-szövetség hangsúlyozta, hogy az eddigi pontok, amelyeket többek között az év eleji, budapesti fedett pályás versenyen, majd a kairói világkupán lehetett szerezni, továbbra is beleszámítanak az olimpiai rangsorba. Emlékezhetünk rá, hogy az egyiptomit követő idei világkupa-versenyekre – többek között a budapestire – a járvány terjedése és az utazási korlátozások miatt már nem került sor.

Az új irányelvek értelmében ugyancsak védettséget élveznek a kontinensviadalokon szerzett kvóták, így a tavalyi, bath-i Eb-n eredményesen szerepelt Demeter Bence és Kovács Sarolta kvalifikációja is biztosított. Az más lapra tartozik, hogy az olimpiai indulók névsoráról majd a Magyar Öttusa-szövetség elnökség dönt.

Az UIPM döntésének értelmében az idei világbajnokság viszont kiesik a kvalifikációs rendszerből, azaz amennyiben a kínai Hsziamenből a mexikói Cancúnba áthelyezett vb-t meg lehet rendezni, annak az eredménye nem számít bele az olimpiai selejtezős sorozatba.

Öttusában országonként két-két versenyző indítható nemenként az olimpián. Abban az esetben, ha egy országból többen szereznek kvótát, akkor – amint fentebb jeleztük – az adott ország szövetsége, végső soron pedig a nemzeti olimpiai bizottság döntheti el, kit nevez a tokiói játékokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.