Mint a szükségét végző vadállat

A vasárnap véget ért északisí-világbajnokság új korszakot nyitott a sport, helyesebben a doppingellenes harc történetében. Korábban még nem volt példa arra, hogy sportolót éppen doppingolás — vértranszfúzió — közben buktattak volna le, méghozzá összehangolt rendőri razzia részeként, amelynek során öt versenyzőt és további négy segítőjüket, köztük egy orvost tartóztattak le. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője lapunknak elmondta, a közeljövőben további hasonló akciókra kerülhet sor.

2019. 03. 05. 13:24
CROSS-COUNTRY-SKIING-WORLD-CUP-OTEPŠŠ-MEN-S-15-KM/
Max Hauke ügye precedenst teremthet Fotó: BILDBYRĹN NORWAY Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes videó borzolta a sportvilág kedélyeit az ausztriai Seefeldben megrendezett északisí-világbajnokság ideje alatt. A rendőrök éppen akkor ütöttek rajta Max Haukén, amint a szobájában egy fotelban ülve vértranszfúziót hajtott végre magán. Az osztrák sífutó kétségbeesett arckifejezése József Attila sorait juttatta eszünkbe: a szükségét végző vadállat sem lehet ennél gyámoltalanabb. Mondhatjuk, minderről a véletlen folytán értesülhettünk, hiszen a jelenetet az egyik osztrák rendőr vette föl titokban, majd szivárogtatta ki a felvételt a norvég NRK médiumnak. A túlbuzgó zsarut azóta állítólag felmentették az állásából, mégsem szabadulhatunk az érzéstől, hogy a nyilvánosságra hozott felvétel is az igazi célt, az elrettentést szolgálta.

A szándék legalábbis vitathatatlan, miként azt Tiszeker Ágnes is megerősítette érdeklődésünkre. – Hatalmas megrökönyödést váltott ki az eset a sportolók körében. A gyanú időről időre mindig felmerül. Az a sportoló, aki megtéved és tilosban jár, pontosan tudja, hogy kockáztat, de más egy hosszú doppingeljárás során ügyvéd segítségével védekezni, s megint más ilyen leplezetlenül rajtaveszteni – jegyezte meg.

A hátborzongató történet arról árulkodik, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ma már nem pusztán doppingmintavétellel és -analizálással foglalkozik. Az orosz állami doppingolást feltáró McLaren-jelentés tette szükségessé a WADA hírszerzési és vizsgálati osztályának felállítását. Igen, nem tévedés, a szervezet titkosszolgálati eszközökkel is folytathat nyomázást. (Ne feledjük, az oroszok is ilyen segítséggel csaltak, amikor a szocsi téli olimpia idején a doppingminták tárolására szolgáló, elméletileg felbonthatatlan edényeket kicsempészték a laborból, majd üresen visszajuttatták, s azokba csak bele kellett tölteni a „tiszta” vizeletet.)

Max Hauke ügye precedenst teremthet
Fotó: Reuters

Az eljárás a konkrét ügyön keresztül könnyen megérthető. A Seefeldben letartóztatott öt sportoló – két-két osztrák és észt, egy kazah – ugyanazon orvos páciensei. Miután a gyanú felmerült, s a WADA látókörébe kerültek, kitartó munkával feltérképezték az orvos és a sportolók kapcsolati hálóját, figyelték, milyen tevékenységet folytatnak a világhálón – mikor, kitől milyen szereket rendelnek, s azokat hogyan juttatják el a megfelelő emberekhez –, s amikor minden összeállt, a rendőri szerveket is tájékoztatták, akik összehangolt akció keretében lecsaptak.

– Hasonló esetekre a jövőben többször is sor kerülhet – közölte Tiszeker Ágnes. – Nem gondolom, hogy akár magyarországi sportrendezvényeken, de kétes hírű testépítő szalonokban, ahol tiltott szereket forgalmaznak, minden további nélkül.

A tisztulásnak ára van. De ha elfogadjuk a tézist, miszerint a dopping a sport rákos sejtje, akkor a legdrasztikusabb gyógymódtól sem szabad visszariadni.

Csapatmunka

Hogy ne csak a sport árnyoldalairól számoljunk be… A férfiak vasárnapi 50 km-es szabadstílusú versenye megmutatta, hogy a norvég sífutók körében a csapatérdek mindennél fontosabb. Először is, nem nevezték be az ifjú csillagot, a vb-n három aranyérmet szerzett Klae­bót, mert úgy gondolták, van nála jobb. Holund elhúzott a mezőnytől. Az üldözők között hiába volt a végső győzelemre is esélyes több honfitársa, nekik az volt a feladatuk, hogy lassítsák a tempót, s még akkor sem váltottak ritmust, amikor egy orosz, Bolsunov Holund nyomába eredt. Így meglett az újabb arany, a hatodik a sorban – a norvég férfiak mindegyik számban dia­dalmaskodtak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.