Mintha kinőné az FTC az NB I-et

Egyre inkább úgy tűnik, a Ferencváros kiemelkedik a honi futballmezőnyből. A zöld-fehérek vasárnap hibátlan helyzetkihasználásukkal meg Gróf Dávid bravúrsorozatának köszönhetően kiütötték a Debrecent, és ezzel pontszámban beérték az éllovas Mol Fehérvárt. A forduló kiemelkedő egyéni bravúrja Szappanos Péter, a Mezőkövesd kapusa nevéhez fűződik, aki Zalaegerszegen Babati és Radó tizenegyesét is kivédte, és ezzel megőrizte a döntetlent a dobogós matyóföldi csapatnak.

Ch. Gáll András
2019. 11. 11. 7:18
null
Nguen Tokmac két góllal járult hozzá a Debrecen kiütéséhez Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb meglepetésre Gróf Dávid, a „luxustartalék” kezdett a cívis városba InterCityvel érkező Ferencváros kapujában Dibusz helyett a debreceni rangadón, Boli kimaradt, Isaelt tolta fel centerbe Szerhij Rebrov, a jobb szélen Varga Roland „duzzasztotta” háromra a magyar kontingens létszámát. Az NB I-es mezőny egyetlen proaktív – azaz bátran kezdeményező – futballt játszó csapata, a Fradi azonnal rákényszerítette akaratát a Lokira. Olyannyira, hogy a 10. perc végén Csősz rettenetes hibája után Isael gólpasszal hozta helyzetbe Vargát, aki a léc alá vágta a labdát.

Nguen Tokmac két góllal járult hozzá a Debrecen kiütéséhez
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Azonnal válaszolt – volna – a Debrecen, de Gróf halmozta a parádés mentéseket. A 37. percben Varga megfirkálta a Loki védelmét, beívelt, és Tokmac három méterről befejelte. Az 50. percben a becserélt exfradista, Kundrák Norbert a jobb sarokba fejelt, de a 61. percben megint két gól volt a különbség: Lovrencsics remekül adott középre, jött Isael, és befejelte első bajnoki gólját a Fradi színeiben. Sőt a 77. percben Bőle álomszép emeléssel rúgta a negyediket, majd egy kipattanó után Varga az ötödiket, végül Tokmac remek tekeréssel a hatodikat. Minden idők legnagyobb különbségű Fradi-sikere ez a Nagyerdőn, Isaelék egyszerűen kinőtték az NB I-et.

– Nem volt ez ilyen egyszerű, az első gólunk után egy kicsit visszaestünk, de aztán felpörögtünk. Az első gólom volt a nehezebb, a másodiknál csak be kellett rúgnom a kipattanót. Nagyon várom már a válogatott meccseket – nyilatkozta Varga Roland az M4 Sportnak.

A harmadik helyezett Mezőkövesd egerszegi pontszerzésének hőse egy olyan játékos volt, aki tavaly igazolt át a ZTE-től. Szappanos Péter a 48. percben Babati Benjamin, a 82.-ben Radó András tizenegyesét hárította. Az előbbit a jobb sarokból szedte ki, a másodiknál csak fel kellett nyúlnia a feje fölé, mert Radó hanyagul oda irányította a labdát. – Előző este videóról mindig tanulmányozom a potenciális büntetőrúgók szokásait – mondta lapunknak a 28 éves, 194 centis kapus. – Tudtam, hogy Babati rúgja a tizenegyest, ha pedig nem ő, akkor Radó vagy Bobál Gergely. Így is történt. Meg kell mondanom, most először sikerült eltalálnom, melyik oldalra megy a labda, s mindjárt kétszer!

Jól látható a felvételen, hogy Babati büntetője előtt Kassai Viktor – aki 322. NB I-es meccsén bíráskodott, és ezzel abszolút magyar rekorder lett – odamegy Szappanoshoz, és valamit magyaráz neki. – A spori elmondta, hogy nem hagyhatom el a gólvonalat, különben, ha védek, meg kell ismételtetnie a rúgást. Én ezt megfogadtam, csak a vonalon ugráltam, nem léptem előre. El sem tudom mondani, mennyire boldog voltam, hogy hozzájárultam a pontszerzéshez. Megjegyzem, nem most történt ilyesmi először Magyarországon. Vlaszák Géza barátom, az egerszegi legenda mesélte, hogy egyszer ő is megfogott egy mérkőzésen két büntetőt. Kuttor Attila, az edzőnk alapos ember, az edzéseken százszor elgyakoroljuk a figurákat, és a meccseken behunyt szemmel is tudjuk, minek kell következnie. Kottából játsszuk a futballt, de eddig jól muzsikálunk.

NB I, 12. forduló

Honvéd–Diósgyőr 1-0 (1-0), Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2669 néző, jv.: Pintér. Gól: Lanzafame (29.)

Zalaegerszeg–Mezőkövesd 1-1 (0-1), 2780 néző, jv.: Kassai. Gólok: Bobál G. (60.), ill. Zivzivadze (40.)

Kaposvár–Mol Fehérvár FC 0-2 (0-1), Kaposvár, 1500 néző, jv.: Iványi. Gólok: Milanov (3., 11-esből), Futács (51.)

Puskás Akadémia–Újpest 1-3 (1-2), Felcsút, Pancho Aréna, 1725 néző, jv.: Bogár. Gólok: Henty (34.), ill. Onovo (31.), Feczesin (45., 81.)

Paks–Kisvárda 1-1 (0-0), Paks, 1210 néző, jv.: Erdős. Gólok: Szabó J. (91.), ill. Lucas (88.)

Debrecen–Ferencváros 1-6 (0-2), Debrecen, Nagyerdei Stadion, 8136 néző, jv.: Farkas. Gólok: Kundrák (50.), ill. Varga R. (10., 79.), Tokmac (36., 87.), Isael (61.), Bőle (77.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.