Aranylabdás klasszisa megmentette a blamától a vb-ezüstérmest

A labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjában, Glasgow-ban: Skócia–Horvátország 1-3.

Magyar Nemzet
2021. 06. 22. 22:52
null
Forrás: Twitter/UEFA EURO 2020
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a labdarúgó Európa-bajnokságon a B csoportban a finnek, a C-ben pedig az ukránok egyaránt három ponttal végeztek a harmadik helyen, s a hat csoportharmadikból négy továbbjut, a D jelű négyesben a keddi záró forduló előtt egyszerű volt a helyzet: az egymás ellen játszó két négypontos, Csehország és Anglia már bekerült a nyolcaddöntőbe, s a londoni Wembley-ben a csoportelsőségért meccselt. (Jobb gólkülönbségükkel a csehek voltak előnyben.) A glasgow-i Hampden Parkban az egyaránt egypontos skótok és a horvátok úgy léptek pályára, hogy a döntetlen kieséssel ér fel, a győzelem viszont biztos továbbjutást jelent.

A skótok kényszerű okból egy helyen változtattak az angolok ellen a Wembley-ben 0-0-s döntetlent elértezdőcsapatukon, a koronavírusos Billy Gilmourt helyett Stuart Armstrongot állította be Steve Clarke szövetségi kapitány. A túloldalon Zlatko Dalić jelentősen változtatott a csehek ellen 1-1-re végző kezdőcsapatán, ezúttal Šime Vrsaljko, Andrej Kramarić, Ante Rebić és Josip Brekalo is a kispadra került, helyettük Josip Juranović, Nikola Vlašić, Bruno Petković és Marcelo Brozović került be. A horvátok azt a csúfságot akarták elkerülni, ami a hollandokkal a 2012-es Eb-n megesett: az előző vb ezüstérmeseként az Európa-bajnokságon a csoportjukban ragadtak. A legutóbbi, 2018-as vb-n pedig, ugye, Horvátország végzett a második helyen.

A skótok hazai pályán hatalmas lendülettel kezdtek, de a 17. percben a horvátok vérfrissítése vezetett eredményre. Juranović bal oldali beadását Ivan Perišić lefejelte, a sokak által csapatba követelt Vlašić pedig tíz méterről a kapuba vágta a labdát. A bekapott gól szemmel láthatóan megfogta a skótokat, a 42. percben mégis egyenlítettek, egy kapu előtti kavarodásban a horvátok több próbálkozással sem tudtak felszabadítani, Callum McGregor pedig 19 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. Új meccs kezdődött, s a 62. percben megvillant a horvátok legnagyobb sztárja, a már 35 éves, aranylabdás Luka Modrić, aki 20 méterről jobb külsővel vette be a skót kaput.

A 77. percben Modrić szögletet ívelt be, ezt is tökéletesen, Perišić pedig a kapuba csúsztatta a labdát. A horvátok 3-1-re győztek, továbbjutottak, mégpedig a második helyen, a skótok számára pedig befejeződött az Európa-bajnokság.

Csoportkör, 3. (utolsó) forduló, D csoport: Horvátország–Skócia 3-1 (1-1)

Glasgow, Hampden Park, 12 ezer néző, jv.: Fernando Andres Rapallini (argentin), gólszerzők: Vlašić (17.), Modrić (62.), Perisić (77.), illetve McGregor (42.)

A D csoport másik mérkőzésén: Anglia–Csehország 1-0. A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Anglia 7 pont, 2. (és továbbjutott) Horvátország 4 (4-3), 3. (és továbbjutott) Csehország 4 (3-2), 4. Skócia 1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.