Mohamed Aida a botrány után 45 évesen vívhatott a hetedik olimpiáján

Női tőrcsapatunk a hetedik helyen végzett a tokiói olimpia vívóversenyein. A 45 éves Mohamed Aida a hetedik olimpiáján szerepelhetett, ami korábban még egyetlen magyar sportolónak sem jött össze.

Magyar Nemzet
2021. 07. 29. 9:30
null
Mohamed Aida rekorder lett Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Az olimpia előtt nagy botrány tört ki itthon, amikor kijelölték a női tőrcsapatunk összeállítását. Együttesünk a kvalifikáció hajrájában Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra összeállításban szerezte még a kvótát, és a versenyzők minden fórumon jelezték, hogy az olimpiára is így négyen szeretnének utazni. A válogatási kiírás értelmében azonban csak a ranglistavezető Kreissnek volt biztos a helye. Feczer Viktor vezetőedző mindenesetre a négy lányt jelölte, de Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány előterjesztésében már Mohamed Aida szerepelt tartalékként Lupkovics helyett. A már 45 éves Mohamed – aki korábban a világbajnokságon nyert ezüstérmet és öt bronzot, s volt Európa-bajnok – a jelenlegi hazai rangsor és a világranglista alapján is ott van a négy legjobb magyar között, így a csapatba jelölését meg lehetett indokolni. A Magyar Vívószövetség elnöksége is az ő indulását támogatta Lupkovics ellenében, és ezen azután sem változtatott, hogy a „négyes fogat” nyílt levélben tiltakozott Mohamed beválogatása miatt. S azt mondani sem kell, hogy itthon a felkészülés hajrájában csapatunk háza táján nem a legjobb volt a hangulat.

Fotó: Mirkó István

 

Mohamed Aida tehát utazhatott a hetedik olimpiájára (!), s a megnyitó ünnepségen az úszó Cseh Lászlóval együtt ő vitte a magyar zászlót. Ám ahhoz, hogy hivatalosan is hétszeres olimpikon legyen – ami még egyetlen magyar sportolónak sem jött össze –, Tokióban pástra is kellett lépnie, vagyis az kellett, hogy Feczer Viktor becserélje.

Csapatunk első mérkőzésén, a negyeddöntőben Kriess, Kondricz, Pásztor összeállításban 45-32-ra kikapott az olaszoktól, ez papírforma volt, az ötödik–nyolcadik helyért zajló folytatásban azonban a kanadaiak elleni 45-33-as vereség már hideg zuhanyként hatott.

– Meghúzódtam az első meccsen, és ez eléggé akadályozott most is – mondta Kreiss. – A Kanada elleni mérkőzésre ötven-ötven százalék eséllyel mentünk fel, de ők most erősebbek voltak, jobban vívtak nálunk, hogy miért, nem tudom.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az összeállításban várható-e csere az utolsó összecsapásra, a versenyző azt mondta, leülnek, és átbeszélik, hogyan legyen tovább.

Fotó: Mirkó István

A mieink így a hetedik helyért léphettek pástra, és ezt meg is szerezték az egyiptomiak 45-28-as legyőzésével. Ebben a párharcban Mohamed Aidát végül becserélték, a végjátékban egy asszóra pástra lépett – így meglett a sporttörténelmi rekord –, s ebben 5-5-re végzett ellenfelével. 30-18-as vezetésünk után 35-23-ra alakult az állás. Amikor Mohamed Aida vívott, a televíziós közvetítésben egyébként jól hallhattuk, hogy hangosan biztatják a mieink.

– Csalódott vagyok, mert úgy gondolom, hogy ebben a csapatban több volt. Bíztam egy szebb helyezésben – mondta Mohamed Aida. – Az olaszok ellen nagyon jól küzdöttek a lányok, és nagyon jól helyt álltak, a kanadai mérkőzés azonban csalódás volt a számomra. Nekem egy asszóra volt lehetőségem, itt az egyiptomiak elleni utolsó találkozón.

Az UTE tőrözője azt mondta, ha választania kell, biztosan nem ez a kedvenc olimpiája, részben a Covid-helyzet és az ebből fakadó nehézkes, korlátok közé szorított felkészülés miatt.

– A 2000-es sydneyi játékok volt az egyik legkedvesebb a számomra, a szabadság, a barátságos hangulat miatt – tette hozzá.

Az 1993-ban világbajnoki második, 2007-ben csapatban Európa-bajnok, 45 éves Mohamed Aida legjobb olimpiai eredménye a 2004-es egyéni és az 1996-os, valamint 2008-as csapat negyedik hely.

Feczer Viktor vezetőedző a Magyar Vívószövetség honlapján nemcsak a mai versenynapot értékelte, hanem kicsit távolabbra tekintett vissza: – Hosszú úton mentünk végig, ráadásul a pandémiás körülmények miatt korántsem volt zökkenőmentes a felkészülésünk. A három lány rengeteget dolgozott az elmúlt másfél évben, a legnagyobb köszönettel tartozom nekik és edzőjüknek. Nagy kár volt, hogy Kreiss Fanni megsérült az olaszok ellen, egészségesen másként alakulhatott volna a Kanada elleni meccs, amivel persze egyébként is elégedetlen vagyok. Viszont a hetedik helyért úgy győztük le Egyiptomot, ahogy az elvárható volt. Két, 23 éves fiatal vívta végig a versenynapot, bízom benne, hogy lesz még ennél is sikeresebb olimpiájuk.

Pénteken a férfi párbajtőrcsapatok versenye következik, melyben, sajnos, nincs magyar érdekeltség. A vívóprogram pedig magyar szempontból szombaton zárul, a női kardcsapatok versenyével. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a térdszalag-szakadására rásérülő tokiói negyedik helyezettünket, Márton Annát, Téglási György csapatorvos MRI vizsgálatra vitte. Kiderült, hogy a korábbi, súlyos sérülése mellett leszakadt egy porc is a térdéről. Ennek ellenére Panka vívni szeretne, legfeljebb a közelgő műtétnél több dolga lesz az orvosnak… A végső szót ezzel kapcsolatosan a pénteki edzésen mondják majd ki az érintettek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.