Monopolyval oldja a feszültséget

A Telekom Veszprém férfikézilabda-csapatának edzője, David Davis 2023. június 30-ig dolgozhat a BL-döntősnél. Davis még nem nézte vissza a Vardar ellen elveszített finálé felvételét, mégis határozottan állítja, mindent ugyanúgy csinálna ma is, mint június első hétvégéjén Kölnben. A spanyol edző nem dédelget álmokat arról, hogy magyar szövetségi kapitány lehetne, és nem okoz gondot neki, hogy eddigi beosztottja, Nagy László lesz a főnöke.

2019. 06. 13. 16:30
null
Megszilárdítaná a pozícióit a Veszprém edzője Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Melyiket tartja többre: a magyar bajnoki címet vagy a Bajnokok Ligája-döntőt?

– Nem is kérdés: a magyar bajnokságot. Vissza kellett hódítania a trónt a Szegedtől, ez volt az egyik főbb célkitűzésünk, amit sikerült teljesíteni. A Final Four még mindig fáj. Még mindig nem néztem vissza a Vardar elleni döntő felvételét. Képtelen vagyok rá, fájó emlék.

– Ha valamit másképp tehetne, min változtatna?

– Az első perctől az utolsóig mindent ugyanúgy csinálnék. Szinte ugyanaz volt a forgatókönyv a legtöbb mérkőzésünkön: függetlenül attól, hogy jól vagy gyengébben kezdtünk, a szünet után felfelé ívelt a játékunk, és úrrá lettünk a nehézségeken. Hát, a döntőben ez nem működött.

– Egyesek szerint a beálló körüli védekezés nem működött, Blaz Blagotinsek és Borut Mackovsek nem tudta tartani Moraes Ferreirát, és ez döntőnek bizonyult.

– Aznap senki sem tudta volna megállítani „Szambát”, élete meccsét játszotta a döntőben. Ismerem őt, együtt dolgoztunk a Vardarnál, tudom, mire képes, boldog vagyok, hogy a következő szezonban már nálunk játszik.

– Sterbik Árpád amiatt kesergett az elveszített döntő után, hogy néhány játékosból hiányzott a győztes mentalitás.

– A Bajnokok Ligája-siker lehet, hogy csak egyszer adatik meg az életben, tehát élni kell az eséllyel. Én nem tudom azt feltételezni a játékosaimról, hogy ne akarták volna eléggé a győzelmet. De természetesen nyitottnak kell lennünk a kritikus hangokra, elemeznünk kell, mi az, ami működött, és mi az, amit lehetett volna jobban csinálni.

Semmit sem változtatna, a forgatókönyv minden meccsen ugyanaz volt, csak az eredmény nem
Fotó: Havran Zoltán

– Hogyan vezette le a feszültséget a döntő után?

– Végre több időt tölthettem együtt a családommal. Főállású apuka lettem. Sokat sétáltunk a feleségemmel, beszélgettünk, elvittük a gyerekeket az iskolába, pihengettünk, monopolyztunk. Hamarosan elmegyünk haza, Spanyolországba, a tengerpart mellett igyekszem feltöltődni az új szezonra.

– Vannak magyar szövetségi kapitányi ambíciói? Nem először fordulna elő, hogy a veszprémi edző egyben a válogatott kapitánya is lenne.

– Nem dédelgetek ilyen álmokat. Persze vannak ambícióim, hogyne lennének! Szeretnék minél több magyar bajnoki címet nyerni, aztán jó lenne megelőzni a BL-győzelmek tekintetében Talant Dujsebajevet, aki eddig edzőként négyszer ért a csúcsra. Majd célba veszem Valero Rivera rekordját. Ő hatszor nyert BEK-et a Barcelonával.

– Jövőre az eddigi „beosztottja” lesz a főnöke: el tudja képzelni, amint mérkőzéselemzéseket küldözget sportigazgatónak?

– Persze. Ő mindent tud erről a sportágról, mindketten ugyanazt akarjuk, egy hajóban evezünk. Alig várom a közös munkát.

– Momir Ilics és Nagy László visszavonult, Mikler Roland Szegedre igazolt, vajon mi lesz akkor, ha az a veszprémi közönség, amely eddig a tenyerén hordozta, kifejezi a nemtetszését egy gyengébben sikerült mérkőzés után?

– Arra törekszünk, hogy ez ne fordulhasson elő. Ezt a játékunkkal tudjuk megakadályozni.

Visszatérés a SEHA-ligába

Két év szünet után újra megméreti magát a Telekom Veszprém a regionális, 12 csapatot felvonultató SEHA-ligában. Ősszel két hattagú csoportban kezdődnek meg a küzdelmek. Csík Zoltán, a veszprémi klubot működtető zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy David Davis szerződését további három évvel hosszabbították meg, így az eddig is érvényes egyéves opció lejártával a spanyol edző 2023. június 30-ig marad a bajnokcsapatnál. Immár végleges a veszprémi játékoskeret a 2019–2020-as idényre: a kapusposztra Székely Márton és Vladimir Cupara érkezett. A szélső posztok kivételével minden csapatrészt frissítettek Veszprémben. Két jobbátlövő, Jehja Kaled Omar és Pawel Paczkowski, két balátlövő, Vuko Borozan, Rasmus Lauge és egy beállós, Rogerio Moraes csatlakozott a BL-döntős klubhoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.