Monspart Sarolta a halálával nagy dilemmát hagyott hátra

Monspart Sarolta halálával az a szomorú helyzet állt elő, hogy a nemzet sportolói közül immár többen tartoznak az elhunytak, az – e helyütt indokolt a pátosz – „égiek” csapatába, mint az élőkébe. A jeles grémium tagjai ma ismét azért kénytelenek tanácskozni, hogy tizenkettőre egészítsék ki létszámukat. Azt is el kell dönteniük, hogy Monspart Sarolta megüresedett helyére női jelöltet válasszanak, vagy a hosszú évek óta várakozó férfiak egyike érdemelje ki a tagságot.

Novák
2021. 05. 20. 6:52
null
Monspart Sarolta idén áprilisban hunyt el Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár tizenhét éve érte az a megbecsülés a magyar sport hőseit, hogy közülük tizenkettő kiérdemli a Nemzet Sportolója kitüntetést. Eleinte úgymond külsős szervezetek ajánlására állt össze a tizenkettes lista, egy ideje a tagok választják meg elhunyt társuk utódját. A törvény értelmében a kormány ítéli oda a címet, de még sohasem bírálta felül a benyújtott javaslatot.

A tizenhét év során immár tizenegyedszerre kell a nemzet sportolóinak eleget tenniük annak az egyszerre szomorú és nemes feladatnak, hogy kijelöljék elhunyt társuk utódját. Tizenegyedszerre, noha már tizenketten haltak meg a nemzet sportolói közül: 2011-ben, Albert Flórián elhunytakor Grosics Gyula és Buzánszky Jenő egyszerre került a jeles testületbe, átmenetileg tizenháromra emelve a létszámot.

A közelmúltban sajnos gyako­riak az újabb és újabb választások. Tavaly előbb Székely Éva, majd Kárpáti György, egy hónapja pedig Monspart Sarolta távozott közülünk, aki éppen Székely Éva helyére került a testületbe, tehát csupán bő esztendőn át lehetett a cím birtokosa.

Kérdés, hogy Monspart Sarolta után is egy újabb hölgy kerüljön-e a testületbe. Ha ezt az elvet követik a tagok, akkor az 1952-es olimpia 400 méteres gyorsúszószámának a bajnoka, Gyenge Valéria, az 1964-ben Tokióban a tőrcsapattal aranyérmes Sákovicsné Dömölky Lídia, valamint a jégtáncban világbajnok, olimpiai ezüstérmes Regőczy Krisztina a három potenciális jelölt, ugyanakkor a versenyzőként csupán olimpiai ezüstérmes, edzőként azonban több olimpiai bajnok tanítvánnyal büszkélkedő Fábiánné Rozsnyói Katalin is logikus választás lehet.

A férfiak közül az asztaliteniszben négyszeres világbajok Jónyer István, a labdarúgásban olimpiai bajnok Dunai Antal, a századik magyar olimpiai aranyérem kivívója, a birkózó Hegedüs Csaba, az öttusában versenyzőként és kapitányként ötkarikás bajnok Török Ferenc, a futballban játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki résztvevő Mészöly Kálmán nevét emlegetik rendszeresen és leggyakrabban.

A nemzet sportolói: Balczó András (öttusa), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (parasport, asztalitenisz), Keleti Ágnes (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), ­Schmitt Pál (vívás), Magyar Zoltán (torna), Kamuti Jenő (vívás), Varga János (birkózás), Faragó Tamás (vízilabda).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.