Most kell felkészülni a novemberi Eb-selejtezőre

Életjeleket mutat a jövő héttől a magyar női kosárlabda is: a válogatott hétfőtől négyhetes edzőtábort tart Székesfehérvárott. Székely Norbert szövetségi kapitány keretében találhatunk majd új arcokat és visszatérőket, valamint néhányat a jövő reménységei közül, és öt napot a táborban tölt majd Gereben Lívia is.

2020. 06. 25. 7:15
null
Székely Norbert és Raksányi Krisztina Fotó: Koncz Gyorgy Forrás: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csak novemberben lesz a következő Európa-bajnoki selejtező, a munkát már most meg kell kezdeni. A magyar kosárlabda mindkét szakágban márciusban vált tetszhalottá, befejeződött a bajnokság, a szövetség május végéig leállított minden programot a koronavírus-járvány miatt, és most elsőként a nők kezdenek visszatérni a normális élethez. Székely Norbert szövetségi kapitány eredetileg is tervezett edzőtábort a válogatottkeretnek, de két hónappal korábbra.

– Novemberben egy hetünk sem lesz a felkészülésre a hollandok ellen, ezért most, a nyáron kell felkészülnünk a játékukból és kialakítanunk a sajátunkat – mondta lapunknak Székely Norbert. – A járvány persze átírta a forgatókönyvet, a lányok nem meccsekből, hanem három és fél hónapos kihagyással érkeznek az edzőtáborba, és emiatt fokozatosan, óvatosan kell adagolnunk a terhelést, gyakran ellenőrizzük majd, hogyan reagálnak a játékosok. Ebben a helyzetben hatványozottan kell vigyázni arra, hogy ne legyen sérülés.

A kapitány tizennyolc játékost hívott el Székesfehérvárra, de tizenkilencen lesznek. A névsorban nem szerepel a 208 centi magas center, Határ Bernadett, akit májusban megoperáltak, várhatóan a nyár végén edzhet újra, ám ennek ellenére elmegy az edzőtáborba, és ott lesz az elsőtől az utolsó napig. Sőt, a második héten csatlakozik a kerethez egy huszadik kosaras is, ő a 19 éves Gereben Lívia, akinél tavaly májusban diagnosztizálták a leukémia egy fajtáját, és az elmúlt évben az életéért harcolt. Már gondolhat a visszatérésre, el is kezdte az edzéseket, ám még nem tud folyamatosan dolgozni, ezért csak az utolsó öt napot tölti az edzőtáborban. Határ és Gereben egészségesen biztosan tagjai lesznek a keretnek, mint ahogyan a kapitány örömmel látná majd Juhász Dorkát is, ha hosszabb időre is haza tud jönni az Egyesült Államokból, ahol még iskolai elfoglaltsága van.

Székely Norbert és Raksányi Krisztina
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Bár Kányási Veronika és Mérész Beatrix az 1999-es korosztály tagjai, ők már a felnőttek közé tartoznak, kipróbáljuk őket is – mondta a kapitány. – Velünk lesz a tizenkilenc éves Kiss Angelika is, aki a legutóbbi idényben olyan erényeket csillogtatott, hogy úgy érzem, itt kell lennie a felnőttek között. Lesznek visszatérő játékosok is, Licskai Zsófia és Katona Szidónia hosszabb sérülés után ismét tagjai a keretnek. Aho Nina, az 1997-es korosztály meghatározó játékosa pedig elvégezte a Duquesne Egyetemet az Egyesült Államokban, most Diósgyőrbe szerződött, és az ő játékát is teszteljük. El szeretném mondani, hogy köszönet jár a szövetségnek, amely ebben a nehéz és sanyarú helyzetben is megteremti a lehetőséget a munkára. Csak egymás között játszhatunk, edzőmeccs nem lesz, jelenleg ugyanis egész Európában nem találnánk tettrekész csapatot, amely ellen pályára léphetnénk.

A novemberi Eb-selejtezőkkel kapcsolatban egyébként a FIBA úgy határozott, hogy ha a járvány esetleges második hulláma miatt nem lehet megrendezni azokat, akkor februárra csúsznak át, és ha akkor is meghiúsulnak, akkor 2021 júniusában az aktuális ranglista első tizenhat helyezettje vesz majd részt a kontinenstornán. Ez pedig rossz lenne, mert a magyar válogatott ezen a tavalyi Európa-bajnoki hetedik hely dacára jelenleg éppen a tizenhetedik helyen áll.

A magyar válogatott kerete: Aho Nina, Kányási Veronika, Kiss Angelika, Pusztai Petra (mind Aluinvent DVTK Miskolc), Barnai Judit, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág (mind Uni Győr Mély-Út), Bálint Réka, Studer Ágnes, Zele Dorina (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Bernadett, Lelik Réka (mindkettő NKE-FCSM Csata), Katona Szidónia (TFSE-MTK), Kiss Virág, Licskai Zsófia, Raksányi Krisztina (mindhárman klub nélküliek), Mérész Beatrix (ELTE BEAC Újbuda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.