Most már nem a Mecsek alja

Meglehet, évek múlva, amikor a PMFC éppen az európai kupaindulást jelentő pozícióért harcol a labdarúgó NB I-ben, 2019. június 22-ét az új időszámítás kezdőnapjaként említik majd a patinás baranyai klubnál. A múlt szombati, idősb Dárdai Pál emlékére rendezett gálamérkőzés alatt olyan információk birtokába jutottunk — miközben a gyepen az 1985—1986-os idényben az NB I második helyén végzett csapat deresedő hajú veteránjai varázsoltak Mészáros Ferenccel és Tomka Jánossal az élen —, amelyek valószínűsítik: a 2015-ben a megye egybe száműzött egylet hamarosan feljuthat az NB II-be, s onnan akár még feljebb.

Ch. Gáll András
2019. 06. 26. 12:42
null
Ők zömmel a múltat képviselik Pécsett, de már épül a futball jövője is Fotó: Nemzeti Sport/Koncz György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dárdai-gálameccs 2500 nézője között ott szurkolt Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, egyszersmind a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, akit a Fidesz az őszi önkormányzati választásokon pécsi polgármesterjelöltként indít, továbbá Bánki Erik országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke. Utóbbi – bár nem pécsi, hanem szekszárdi születésű – az összes veteránt a becenevén szólította, a nézők jelentős részével tegezőviszonyban elemezte a látottakat.

Vári pedig a PSN Zrt. első embereként – mivel a részvénytársaság a PMFC százszázalékos tulajdonosa – a gazda szemével figyelte a gyepen potyogó gólokat.

– Intenzív tárgyalásokat folytatunk a klub megerősítése érdekében, szeretnénk komoly szponzort vonzani Pécsre, s bár konkrétumot még nem említhetek, kijelenthetem, hogy jól haladunk – mondta Vári, akinek a cége gyakorlatilag a pécsi élsport eltartója, hiszen a PEAC női kosárlabdacsapatot is ők működtetik.

A klub múltja több mint veretes: az 1985–1986-os bajnokságban a csapat az NB I második helyén végzett, 1990-ben pedig elnyerte a Magyar Kupát, és utána a KEK-ben a Manchester Uniteddel is megmérkőzött a Garami József dirigálta pécsi „dream team”, idehaza csak 1-0-ra kapott ki, 17 ezer néző előtt.

Aztán szép lassan megkezdődött a hanyatlás. A néhány évvel ezelőtt még Matyi Dezső nagyvállalkozó tulajdonában lévő PMFC-Matias a 2014–2015-ös pontvadászat végén, amikor 16-ról 12-re csökkentették az NB I létszámát, nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet, sőt a fizetésképtelenné vált klubot a megyei első osztályba száműzték. Már 2014 őszén baljós hírek kaptak szárnyra, a Figyelő akkor azt írta, meg vannak számlálva a Pécsi MFC napjai a magyar élvonalban, ugyanis a PMFC-Matiast bármikor kizárhatja az MLSZ az OTP Bank Ligából. Az együttest működtető PMFC-Sport Kft. ellen ugyanis – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentése nyomán – megindult a kényszertörlési eljárás. A haláltusa májusig tartott, akkor kondította meg az MLSZ a lélekharangot.

Ők zömmel a múltat képviselik Pécsett, de már épül a futball jövője is
Fotó: Nemzeti Sport/Koncz György

A csapat jelenleg az NB III-ban játszik, legutóbb kilencedik volt. A vezetőedző az a Vass László, aki pécsi születésű, itt is futballozott, aztán megfordult Ausztriában. Néhány éve Mészáros Ferenc vezetőedző mellett az Eger csapatánál dolgozott, legutóbb pedig Bódog Tamás pályaedzője volt Diósgyőrben. Mészáros amúgy a PMFC Öregfiúk Egyesületének az elnöke, a szombati gálameccs egyik főszervezője volt. Vereby-Csethe Bence sajtófőnök arról beszélt, a keret átszervezése folyik, hat játékostól megváltak, helyükre minőségi erősítések érkeznek.

Ami talán még ennél is fontosabb: három hónapja kezdődtek meg az Idősebb Labdarúgó-akadémia építésének munkálatai – hárommilliárd forint kormányzati támogatással. A multifunkcionális épület alapozása tart a PMFC-stadiontól mintegy másfél kilométerre a kovácstelepi városrészben, félúton a stadion és a gyerekeknek otthont adó kollégium között. A terület a klub tulajdonában áll, nem kellett megvenni, eddig is álltak ott épületek, de most mindent porig leromboltak. Az új öltözőépület alapjait már lerakták, a pályákat kijelölték, 2020 tavaszára befejeződnek a munkálatok. Hét – füves és műfüves – pálya épül, a több mint 2300 négyzetméteres központi épületben kapnak helyet a csapatöltözők, a masszázs- és orvosi szobák, edzői és bírói öltözők a hozzá tartozó vizes helyiségekkel.

Pécs kiemelt régiós utánpótlásközpont, mintegy 250-300 gyerekkel foglalkoznak, fontos, hogy legyen egy megfelelő műhely. Ez lesz az akadémia.

Ha úgy tetszik, a pécsi futball jövőjének záloga.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.