Most már örül, hogy eljött az Eb-re

Horti Dóra négy éve, a hazai rendezésű Eb-n volt tagja legutóbb a válogatottnak, és ő maga sem hitte volna, hogy valaha még pályára lép a címeres mezben.

Pajor-Gyulai László (Belgrád)
2019. 07. 03. 14:21
Horti Dóra; Jakovina, Tina
A rutinos center (labdával) az egyetlen anyuka a magyar csapatban Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hőse is van a jó szereplésnek. A honosított, csupa szív és igazi minőséget nyújtó Turner Yvonne, az egyre érettebben és magabiztosabban játszó center, Határ Bernadett, a klasszis módon védekező Zele Dorina egyaránt remek teljesítménnyel rukkolt elő eddig a kosárlabda Európa-bajnokságon, de, ha lehet használni ezt a szót, a legnagyobb szenzációt mégis Horti Dóra játéka jelenti, aki a FIBA-nál bekerült a második csoportkör álomcsapatába is. A ZTE 32 éves kosarasa négy éve, a hazai rendezésű Eb-n volt tagja legutóbb a válogatottnak, és ő maga sem hitte volna, hogy valaha még pályára lép a címeres mezben. Nem játszott a selejtezőkön sem, Székely Norbert szövetségi kapitány áprilisban beszélte rá a visszatérésre, és a 193 centis center nem adta be könnyen a derekát.

Amikor erről beszélgettünk a sikeres csoportmeccsek után, mosolyogva reagált arra a felvetésre, hogy ez a jó Eb-szereplés háromszoros kárpótlás is lehet neki. Először a négy évvel korábbi kontinenstorna sikertelenségéért, másodszor pedig a súlyos sérülés utáni hosszadalmas, már-már reménytelennek tűnő rehabilitációért.

„Az az Eb hazai pályán a csapatnak és nekem is nagyon rosszul sikerült, nagy csalódással gondolok vissza azokra a meccsekre. Egy évvel később aztán súlyosan megsérült a bal térdem, és amikor belementem a műtétbe, azt hittem, egyszerű lesz minden, de nem úgy történt. A rehabilitáció elhúzódott, közben várandós, majd anya lettem. Az e közben felszedett kilók leadása és a térdem gyógyítása egyszerre nagyon nehéz volt, és nem a válogatottságról, hanem csupán a pályára való visszatérésről álmodoztam. Ez össze is jött Zalaegerszegen, és nagyon meglepett, amikor Székely Norbert megkeresett, de elsőre nemet akartam mondani neki.”

És itt jön a képbe a harmadik ok, ami miatt az eredményes szereplés kárpótlást nyújthat: kislányának, Eszternek a hiánya. Horti Dórát a családja beszélte rá, menjen el az edzőtáborba, legyen ott az Európa-bajnokságon, ők majd mindent megoldanak. Tudja, hogy a kislánya jó helyen van a nagyszülőknél, ám ő is úgy érzi, a szülőnek nehezebb a távollét, mint a gyereknek. Mégsem bánja, hogy végül engedett a hívó szónak.

A rutinos center (labdával) az egyetlen anyuka a magyar csapatban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Székely Norbertet régóta ismerem, és tudtam, ha ő azt mondja, azért jöjjek, mert játszanom kell, szükség van rám, akkor az így is van. Ha arra kér, hogy segítsem az edzésmunkát, akkor biztosan nemet mondok, azért nem hagytam volna másra Esztert. Most, hogy a nyolc közé jutottunk, nem is kétséges, hogy jól döntöttem. Szeretek ennek a csapatnak a tagja lenni, bár egyedüli anyaként és a legidősebb játékosként más ritmusban élek, mint a többiek. Korán kelek, megszoktam, hogy kevesebbet alszom, és érzem, sokkal türelmesebb lettem, mint voltam a sérülésem és a szülés előtt. Megtanultam, hogy ha valami nem úgy történik, ahogyan elterveztem, nem dől össze a világ, abból kell kihozni a legtöbbet, ami van.”

Most az van, hogy a csapat nagy lehetőség előtt áll: ha holnap nyer a negyeddöntőben, akkor biztos részvevője lehet az olimpiai selejtezőnek, itt, az Eb-n pedig éremért játszhat a hét végén. Ám Horti Dóra óvatosságra int. Szerinte nem kell túl nagy nyomást tenni magukra, elég csak az előttük álló meccsre összpontosítani, ráérnek utána foglalkozni azzal, mit hoz magával az eredmény. Mosolyogva mondja: „Tudja, mint a gyereknél. Higgadtan és türelmesen.”

A britek következnek

Hétfő este ért véget Nagy-Britannia és Montenegró nyolcaddöntője, amelyet a britek 92-71-re nyertek meg, és így holnap ők lesznek a magyar válogatott ellenfelei a negyeddöntőben. A FIBA közben hivatalossá tette, hogy a találkozó 12.30-kor kezdődik majd a belgrádi Kombank Arénában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.