Moszkván volt az egész világ szeme

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag nincsenek sportesemények, hétfőn kezdődő retrósorozatunkban azonban felvillantjuk a napra pontosan negyven évvel ezelőtti hétvégét, amely az Arcanum segítségével megidézett Népsport-cikkek alapján nagyon is mozgalmas volt. Többek között Üllői úti hógolyózással és balhéval, Magyar Zoltán tízpontos lólengésgyakorlatával, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség korifeusai pedig a Pannónia Kupán ítélték el Jimmy Carter amerikai elnök bojkottfelhívását a közelgő moszkvai olimpiára.

2020. 03. 23. 14:18
Magyar Zoltán
A lólengés akkori magyar királya a szám esélyeseként készült az olimpiára Fotó: MTI/Németh Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Ferencváros kapujában Zsiborás nem okolható az öt gólért” – áll a labdarúgó NB I 21. fordulójában a vendég Videoton 5-2-es győzelméről szóló tudósítás végén, az Üllői úti publikum – 25 ezren mentek ki a meccsre – azonban nem ilyen sztoikus nyugalommal fogadta a történteket. A pályát előző nap még hó borította, amit eltakarítottak, de a tribünökön ott maradt, és a 33. percben Divinyi partjelző azt jelezte Tompa játékvezetőnek, hogy hógolyókkal dobálják. Nem elhanyagolható körülmény, hogy a fehérváriak Tieber és Baranyi góljaival ekkor már 2-0-ra vezettek. Rövid ideig állt a játék, hangosbeszélőn kérlelték a szurkolókat, hogy nyugodjanak meg, de a szép szó nem segített. A második félidőt is csak nagy nehezen lehetett elkezdeni, a hajrában, 5-2-nél pedig Disztl kapujára zúdult hógolyózápor, és egy időre újra félbeszakadt a meccs. Tompa játékvezető végül megunta a cécót, és a 88. percben lefújta a találkozót, utóbb azonban azt állította, hogy az ő óráján már letelt a 90 perc. A krónikához még hozzátartozik, hogy néhány dühös Fradi-drukker a Videoton buszát is megdobálta, de azt már kővel; annyi ablak tört be a járművön, hogy ki kellett vonni a forgalomból, és a vendégek a Ferencváros buszával utaztak haza.

Említsük meg, hogy a fordulóban Békéscsabán 17 ezren mentek ki a Vasas vendégjátékára (2-2), a Hungária körúton pedig tízezren az MTK–Újpesti Dózsa (1-3) találkozóra. A 21. forduló után a tabellán az első öt helyen ­amúgy Bp. Honvéd, FTC, Videoton, Vasas, Ú. Dózsa volt a sorrend.

A Körcsarnokban ezen a hétvégén rendezték meg a birkózók Felszabadulási (hm…) emlékversenyét kötöttfogásban, amit a magyar A válogatott nyert meg. A románok elleni csapattalálkozón a 90 kg-ban Növényi Norbert és Dicu tusakodása kettős leléptetéssel ért véget, a felek nem bírtak egymással. Nem úgy, mint a nyáron később Moszkvában, ahol a mi fiunk nyer majd 4-1-re, ezzel lesz olimpiai bajnok, és jön a puszi a hatalmas termetű, szakállas finn mérkőzésvezetőnek. Az ötkarikás játékokon vívásban a párbajtőrözők egyéni versenyében Kolczonay Ernő ezüstérmet szerez majd, de ezen a hétvégén a Budapest-bajnokságon – ami rangos nemzetközi verseny – a második fordulóban „asszóleadás” miatt kizárják, elég nagy balhé kerekedik belőle.

A lólengés akkori magyar királya a szám esélyeseként készült az olimpiára

Magyar Zoltánt viszont piedesztálra emelték a Tornacsarnokban. Az előző évi világbajnokság óta először találkozott a tornászok hazai élmezőnye, és az első osztályú csapatbajnokságon az FTC versenyzője lólengésben az előírt gyakorlatára a zsűritől megkapta a maximális tíz pontot. Ami kuriózum volt, mert a szabadon választott gyakorlatára már korábban is kapott tízest, de a kötelező elemeket tartalmazó előírtra most először. Négy hónap múlva a moszkvai olimpián 9,9-et adnak az előírt gyakorlatára, a szabadon választottra tízest, és simán megnyeri a második olimpiai aranyát.

Súlyemelésben a világkupa-sorozatba tartozó Pannónia-kupán Baczakó Péternek (90 kg) és Szalai Györgynek (110 kg) is jó napja volt, előbbi lökésben, utóbbi összetettben, szakításban és lökésben is megjavította az országos csúcsot. – Az olimpián bízom a 375 kg-ban – jegyezte meg a tatabányai Városi sportcsarnokban a 367,5-tel győztes Baczakó, de alulbecsülte magát. Mert Moszkvában majd 377,5-tel szerzi meg az aranyat, Szalai pedig bronzérmet hoz haza.

A Pannónia Kupán is terítéken volt az olimpia, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) vezérkara a tatabányai Árpád Szállóban tartott sajtótájékoztatót. Aján Tamás, az IWF főtitkára a bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a szövetség elnöksége már februárban, Meissenben elítélte Jimmy Carter amerikai elnök bojkottfelhívását. (Aján 2000-től az IWF elnöke; jelenleg korrupcióval és a doppingolás fedezésével vádolják, felfüggesztették – de ez egy másik történet.) Gottfried Schödl, az IWF osztrák elnöke hangsúlyozta: „A kereskedelemben a bojkott néha hasznos is lehet, a sportban azonban tisztátalan eszköz. […] Az utolsó hónapokban nagyon sok emberrel, köztük rangos sportvezetőkkel, még az Amerikai Súlyemelő-szövetség vezetőivel is beszéltem, de egyetlenegy sem akadt, aki támogatná Carter javaslatát.”

Ugyanezen a napon vezető hír, hogy nyolc nyugat-európai ország – Nagy-Britannia, Franciaország, Svédország, Finnország, Olaszország, Belgium, Írország és Spanyolország – nemzeti olimpiai bizottsága Brüsszelben úgy dönt, hogy elfogadja az olimpiára szóló meghívást. A március 23-i Népsportból megtudjuk még, hogy az Ózdi Városgazdálkodási Vállalat Béke női szocialista brigádja is a bojkott ellen van. „Felhívással fordulunk az édesanyákhoz, hogy tiltakozzanak az amerikai imperialisták mesterkedései ellen” – írták. Szombaton a BEK-ezüstérmes, nyolcszoros magyar bajnok Vasas kézilabdázónői kommunista szombatot tartottak, ablakot mostak és padlót súroltak a Fáy utcai csarnokban. Ekkor még senki sem sejtette, hogy a nyáron Moszkvában bizony csonka olimpiát rendeznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.