Káosz és kabaré után szerzett olimpiai kvótát a magyar páros

A Stockholmban zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon a párosok között a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk páros hatalmas káosz és kabaré után megszerezte a kvótát a jövő évi pekingi téli olimpiára. Ebben a számban hatvanhat év után lesz indulónk a téli ötkarikás játékokon.

Magyar Nemzet
2021. 03. 26. 9:23
null
Magyar Márk Forrás: MOKSZ/Fiák Blanka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as Eb-n tizedik helyen végzett Scsetyinyina Julija, Magyar Márk páros bizakodva várhatta a stockholmi vb-t, amelyen tizenhat kvóta várt kiosztásra. Szeptemberben pedig az oberstdorfi Nebelhorn Trophy elnevezésű kvalifikációs versenyen még hármat lehet szerezni, így áll össze a 19 párosból álló olimpiai mezőny. A vb-n huszonnégy páros indult, és a rövid program után húszan mutathatták be a kűrjüket. A mieink csütörtökön a 18. helyről várták a folytatást, majd nagyon szép programot mutattak be, okkal ölelkeztek boldogan a jégen. Amikor kiírták a pontszámukat, még csak azt tudhatták, hogy akik mögöttük voltak, egy belarusz és egy francia duó, azok ott is maradtak. Ám rövidesen kiderült, hogy az előttük állók közül a hibát hibára halmozó izraelieket és a bizonytalan cseheket is megelőzik. Mi több, a szabadkorcsolyázást 15. helyről kezdő olaszoknál és a 14. grúzoknál is több pontot kaptak. Még három csoport, tizenkét páros volt hátra, amikor a második helyen álltak, vagyis ekkor már tudtuk, hogy Magyar Márkék a 14. helynél nem végezhetnek hátrébb, s minden bizonnyal itt is zárják a vb-t.

Ez azonban nem jelentett automatikusan olimpiai indulást, hiszen a párosok az országuknak több kvótát is szerezhetnek: a tízbe jutók kettőt, az első két helyen végzők pedig akár hármat is, hogy csak két kitételt említsünk. De az is számított, hogy egy adott nemzet párosai együttesen – ha több is volt a mezőnyben – milyen helyezési számot érnek el.

– Soha nem voltam még ilyen ideges, mert a reggeli edzés nagyon rosszul sikerült – nyilatkozta a magyar szövetség Facebook-oldalán Scsetyinyina Julija, miután lejött a jégről. – Amikor felmentem a szobába, elsírtam magam, kételkedtem abban, hogy menni fognak az „elemek” ma este. Leírhatatlan, amit a program végén éreztünk, az ilyen pillanatokért csináljuk ezt; mindig emlékezni fogok erre az estére.

– Tegnap este a rövid program eredményét nézegetve nehezen tudtam hinni abban, hogy így fogunk ma korcsolyázni – vallotta be Magyar Márk. – Életem legkeményebb versenye volt. A program után a remegés és a sírás kerülgetett bennünket, most pedig izgulunk, hogy teljesül-e az álmunk, ott lehetünk-e Pekingben az olimpián.

Nos, ez hosszas huzavona után dőlt el, jóval éjfél után, és közben többször változott a helyzet, a bonyolult kvalifikációs kiírásban mindenki a paragrafusokat bújta. A nemzetközi szövetség döntéshozói végül arra jutottak, hogy a kínaiak csak kettő, a japánok pedig csak egy kvótát kapnak, előbbiek hiába szereztek a vb-n második – és ötödik – helyet, utóbbiak pedig tizedik helyet. Ugyanis a két országnak nem volt harmadik, illetve második számú párosa a kűrben, és ennek a feltételnek is eleget kellett volne tenniük. Így a két nemzet Oberstdorfban indíthat egy-egy párost – amely most nem volt ott a vb-n –, a „felszabadult” stockholmi kvótákat azonban a sorrendben következő 14. magyar és 15. cseh páros kapja.

Nagy izgalmak után, de révbe ért a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk páros
Fotó: MOKSZ/Fiák Blanka

Ez így tiszta és világos, az viszont érthetetlen, hogy ennek a döntésnek a megszületéséhez miért kellett órákat várni, az illetékesek miért nem gondoltak arra, hogy ez a helyzet előállhat, hogyan történhetett meg, hogy senki nem tudott semmit, miért nem volt egyértelmű kommunikáció, mert így kabaréba fordult a kvalifikáció.

Számunkra mindenesetre jól sült el az utójáték, és sporttörténelmi tett, hogy a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk páros kijutott a jövő évi, pekingi téli olimpiára. Páros műkorcsolyázásban legutóbb 1956-ban voltak indulóink a téli ötkarikás játékokon, akkor Cortina d’Ampezzóban a Nagy Marianna, testvérpár bronzérmes lett, miként négy évvel korábban Oslóban is.

Világbajnokság, eredmények, páros: 1. Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov (orosz) 227,59 pont, 2. Szuj Ven-csing, Han Cung (kínai) 225,71, 3. Alekszandra Bojkova, Dmitrij Kozlovszkij (orosz) 217,63, ...14. Scsetyinyina Julija, Magyar Márk 157,87.

Férfiak, állás a rövid program után: 1. Hanju Juzuru (japán) 106,98 pont, 2. Kagijama Juma (japán) 100,96, 3. Nathan Chen (amerikai) 98,85.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.