Egy orosz versenyző hozott ezüstöt a magyar válogatottnak

A birkózók eredetileg világbajnokságnak meghirdetett, de a koronavírus-járvány miatti visszalépések miatt végül világkupának minősített belgrádi tornáján péntek este a magyar színekben versenyző, már olimpiai kvótás Muszukajev Iszmail ezüstérmes lett a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportjában.

Magyar Nemzet
2020. 12. 18. 19:54
null
Muszukajev Fotó: Martin Gabor Forrás: Magyar Birkózószövetség/Martin Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi világbajnokságon bronzérmes, olimpiai kvótás Muszukajev Iszmail még csütörtökön jutott be a döntőbe, s nem is akármilyen úton. Először a az Eb-bronzérmes francia Ilman Mukhtarovot múlta felül technikai tussal (11-0), majd az Eb-második fehérorosz Njurgun Szkrijabint verte 6-3-ra, utóbbinak visszavágva az idei kontinensviadalon elszenvedett vereségért. Az elődöntőben következett a háromszoros világbajnok és szintén háromszoros Eb-győztes, olimpiai bronzérmes azeri Hadzsi Alijev, s egy hatalmas bravúr, Muszukajev 7-6-ra megnyerte az összecsapást.

A Ferencváros Oroszországból, közelebbről Dagesztánból honosított 27 éves versenyzője pénteken a fináléban az U23-as és junior Európa-bajnok örmény Vazgen Tevanjan ellen lépett szőnyegre. 1-1-es állás után – ami a később szerzett pontjának köszönhetően neki kedvezett – sajnos hibázott, kibillent az egyensúlyából. Az örmény levitellel, mögékerüléssel előnybe került, majd villámgyorsan háromszor is megpörgette versenyzőnket, amikor felálltak, már 9-1-re vezetett. Már csak másodpercek voltak hátra, az eredmény nem változott, s Muszukajev térdre rogyva szomorkodott a szőnyegen. Ám a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportjában kőkemény volt a mezőny, az ezüstérem is nagyon értékes. Muszukajev állásból a világ egyik legjobbja, lenti helyzetből viszont még van hova fejlődnie támadásban és védekezésben egyaránt.

Muszukajev Iszmail ezüstjének köszönhetően szabadfogású válogatottunk is szerzett érmet Belgrádban
Fotó: Magyar Birkózó Szövetség/Martin Gábor

A belgrádi világkupán korábban a kötöttfogásúak mezőnyében Korpási Bálint (72 kg) arany-, Torba Erik (63 kg), Lévai Zoltán (77 kg) és (97 kg) ezüstérmes lett, miként tehát szabadfogásban pénteken Muszukajev Iszmail (65 kg) is.

A 2021-es versenynaptár esetleges módosításáról, pontosításáról – benne például a márciusra Budapestre tervezett európai olimpiai kvalifikációs viadallal – várhatóan jövő héten dönt a nemzetközi szövetség (UWW) legfőbb testülete, a büró.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.