Nagy Ádám: A napról napra erősödő nyomás édes teher a csapatnak

Nagy Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott középpályása a csapat mai sajtótájékoztatóján elmondta, Telkiben is mindenkit sokkolt az, ami a dán Christian Eriksennel történt tegnap. Beszélt arról, hogy a felkészülés elején még lazán beszélgettek egymással az Európa-bajnokságról, most viszont már érezhető a feszültség a közeli, keddi, portugálok elleni meccs előtt. Elárulta azt is, hogy szerinte miként okozhat meglepetést a csapat az Európa-bajnok ellen.

2021. 06. 13. 18:31
Nagy Ádám
20210610 MN Telki Magyarország edzés labdarúgás válogatott Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehetett mással kezdeni: a magyar válogatott szokásos sajtótájékoztatóján ma délután nem magukról, nem a portugálokról vagy a kedd esti Európa-bajnoki mérkőzésről kapta az első kérdést.

Hanem természetesen Christan Eriksenről…

– Vége lett a délutáni edzésnek, bementünk átöltözni, amikor hallottuk az első híreket arról, hogy mi történt vele a pályán. Mindannyiunkat sokkolt, és csak találgatni tudtuk, hogy mi lehet a folytatás. Különösen abba volt rettenetes belegondolni, hogy Eriksennek a helyszínen volt a családja, és a szeretteinek ezt a lelátóról kellett végignéznie... Ráadásul ez bármelyikünkkel megtörténhet. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy szeretnénk minél hamarabb a családja körében nyugodtnak, boldognak látni. Hiába vizsgálnak minket folyamatosan és rendkívül alaposan, a legszigorúbb orvosi felügyelet mellett is előfordul ez, ami borzalmas.

Ezután tért át a beszélgetés a magyar válogatott felkészülésére az első, Portugália elleni mérkőzésre. Nagy Ádám erről elmondta, hogy az edzőtábor elérte a célját, a csapat jól felkészült a kihívásokra, és a taktikai elemeket is maradéktalanul begyakorolták. Persze, minden más volt május elején, az összetartás első napjaiban, és most, lényegében órákkal a pályára lépés előtt.

 

Nagy Ádám a keret rutinos, Eb-t járt játékosai közé tartozik
Fotó: Mirkó István

 

– Érezzük, hogy fokozódik a nyomás – szögezte le. – Amikor Ausztriában elkezdtük a közös munkát, még lazán beszélgettünk az Európa-bajnokságról, mert tudtuk, még nagyon sok edzés van előttünk. Most viszont már karnyújtásnyira van az első meccs, nő a feszültség, ám ez nem rossz, ez édes teher, hiszen a hazánkat képviselhetjük egy Európa-bajnokságon, ráadásul hazai pályán a saját szurkolóink előtt, és könnyen lehet, ez egy soha vissza nem térő alkalom.

Nagy Ádám már öt éve, a franciaországi Európa-bajnokság idején is a válogatott alapemberének számított. Az örökké emlékezetes portugálok elleni 3-3-ra végződött meccsen ugyan nem lépett pályára, ám átélte már egy kontinenstorna hamisítatlan, csak rá jellemző hangulatát.

– Durva belegondolni, hogy azóta már elszaladt öt esztendő, mint ahogyan abba is, hogy már csak négy meccs hiányzik az ötvenedik válogatottságomhoz. Nem szoktam ezen sokat agyalni, de amikor az eszembe jut, büszkeség tölt el. Öt év alatt a portugálok is változtak, de nálunk csaknem teljes generációváltás zajlott, sok a keretünkben a fiatal futballista. A változás ellenére az Európa-bajnok ma is dugig van magas minőségű játékosokkal, de mi is erősödtünk. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal nem születik hat gól, ugyanakkor hiszem, hogy megint jó meccset játszunk egymással, azt pedig remélem, hogy a körülményekhez képest is együtt tudunk majd örülni a szurkolókkal.

A negyvenhatszoros magyar válogatott középpályás ehhez még hozzátette, hogy 2016 óta folyamatosan külföldön játszik, először az olasz Bolognában, manapság az angol Bristol Cityben futballozik, és sokkal tapasztaltabb, tudatosabb labdarúgó és ember vált belőle. Nem titkolta, hogy a csapat jó Európa-bajnoki szereplése a játékosok egyéni érdekeit is szolgálja, hiszen élénkítheti az érdeklődést mindenki iránt. Éppen ezért arról, hogy maradjon-e Bristolban vagy távozzon, ráér a kontinenstorna után törni a fejét.

Nagy Ádám számára egyébként a portugálok elleni találkozó annyiban különleges, hogy fiatalon eltöltött az országban másfél évet egy angol futballakadémián.

– Szép időszaka volt az az életemnek, a focinak köszönhetően csodás helyeken fordulhattam meg. Tervezem is, hogy majd a pályafutásom befejeztével a családdal visszatérek oda, bejárjuk majd az országot. Mivel az akadémia hivatalos nyelve az angol volt, így sajnos a portugálból csupán néhány szó ragadt rám.

Nem maradhatott el az a kérdés, hogy miként tudhat a magyar csapat meglepetést okozni és ugyanúgy megkeserítenie Portugália életét, mint tette ezt öt évvel ezelőtt.

– A legfontosabb az, hogy stabilak legyünk, és gyorsan gondolkodjunk. Kevés időnk lesz eldönteni, mit kezdjünk a labdával, és kevés idő lesz a kivitelezésre is. Már csak ezért is fontos lenne, hogy sokat birtokoljuk a labdát, másként ugyanis a portugálok több lehetőséget kapnak a védelmünk megbontására. A lehető leggyakrabban kézbe kell fogni a gyeplőt, és akkor jó eredményt érhetünk el.

Végül Nagy Ádám kommentálta azt a hírt is, hogy Joao Cancelo, a portugál válogatott védője pozitív koronavírustesztet produkált, így nem játszhat az Európa-bajnokságon, s távoznia kellett a keretből, a helyére Diogo Dalot, a Manchester United játékosa kerül, aki kölcsönben az AC Milannál szerepel. A fiatal védő egyébként éppen Dubaiban nyaralt, amikor behívták a felnőtt keretbe pótlásként. Nagy Ádám erre csak annyit mondott, hogy mindegy, a portugálok nagyon erősek, meg sem érzik az ilyen veszteséget.

...

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.