Nagy blama, mégsem döntötték meg Bolt világcsúcsát + videó

Kínos epizódja lett a csütörtökön este a világ több pontján egy időben rendezett, és egymással versenyző atléták Inspiration Games elnevezésű viadalának. Utóbb kiderült, hogy az amerikai Noah Lyles tévedésből nem 200, hanem 185 métert futott, így mégsem döntötte meg Usain Bolt világcsúcsát…

2020. 07. 10. 10:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanácstalanok voltak az M4 Sport kommentátorai, amikor csütörtökön vége lett az Inspiration Games elnevezésű formabontó atlétikai viadalnak. A verseny honlapjára ugyanis az került fel, hogy az Egyesült Államokban, Bradentonban a világbajnoki címvédő amerikai 18,90 másodperc alatt teljesítette a 200 métert – még pénteken reggel is ezt találtuk –, ami hatalmas világcsúcs lett volna, sokkal jobb, mint a jamaicai Usain Bolt 19,19 másodperces ideje, amit a 2009-es berlini vb-n ért el. Ám Lyles idején azért is hitetlenkednünk kellett, mert a szélmérő 3,7 m/sec-os ellenszelet mért, és a futása után a versenyző is panaszkodott a cudar körülményekre. Ám a jegyzőkönyvbe mégiscsak az került be, hogy a világcsúcsot futott, és a közvetítés végéig nem is sikerült helyére tenni a dolgokat.

Íme a verseny, ami után az óra 18,91 másodpercnél állt meg, és az angol nyelvű kommentátorok is – így a korábbi legendás középtávfutó, a brit Steve Cram is – csak azt tudták mondani, hogy itt valami nem stimmel! Igazuk is lett.

Pénteken reggel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tudatta, hogy Bradentonban elmérték a pályát, Lyles nem abban a sávban futott, ahol kellett volna, és csak 185 métert teljesített. Így a versenyt a francia Christophe Lemaitre nyerte, aki Lylesszal egy időben a központi helyszínen, a svájci Zürichben, a Letzigrund Stadionban 20,65 másodperc alatt célba, így ő kapta meg a győztest megillető tízezer dollárt is. A második a holland Churandy Martina lett, aki a hollandiai Papendalban 20,81-et futott.

A koronavírus-járvány miatt kitalált versenyen (Inspiration Games – Ösztönző Játékok) nyolc számot rendeztek. A nők 150 méteres futásában a szülés után tavaly visszatért hatszoros olimpiai bajnok amerikai Allyson Felix (16,81 mp) legyőzte a bahamaiak 400 méteren regnáló olimpiai bajnokát, Shaunae Miller-Uibót (17,15 mp) és a svájci Mujinga Kambundjit (17,28 mp). Felix a kaliforniai Walnutban, Miller-Uibo Bradentonban, míg Kammbundji Zürichben futott. Férfihármasugrásban a portugál Pedro Pablo Pichardo (17,40 méter) nyert, megelőzve a kétszeres olimpiai amerikai Christian Taylort (17,27 m).

A versenyszámok közül a férfi 100 yard (91,44 méter) üdítő kivételt jelentett, mivel a három induló, az egyébként együtt edző kanadai Andre De Grasse, a francia Jimmy Vicaut és a jamaicai Omar McLeod Bradentonban tényleges versenyt vívott egymással, igaz, egy-egy pályát kihagytak egymás között. A leggyorsabb De Grasse volt 9,68 másodperccel, Vicault 9,72-t, McLeod pedig 9,87-et ért el. Ez a pályát nem mérték el Bradentonban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.