Nagy nyertes lett az előző napi nagy vesztes ausztrálból

Kedden, a végén csatát vesztett Ben O'Connor (NTT) a Giro d'Italián, ám ez nem vette el a kedvét, mert szerdán is ott volt a szökevények között, és ezúttal ő ért be elsőként a célba az olasz körversenyen. Az összetettben éllovas portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) megőrizte a 17 másodperces előnyét, Valter Attila (CCC) pedig a 24. helyét.

2020. 10. 21. 17:45
null
Ben O'Connornak szerdán összejött a szakaszsiker a Giro d'Italián Fotó: LaPresse Forrás: Facebook/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d'Italián a szerdai 17. szakasz volt az idei kiírásban az első ötcsillagos etap, és ez a besorolás a hotelekkel ellentétben nem azt jelenti, hogy a legkényelmesebb – éppen ellenkezőleg. Még a Giro elején az Etnára vezető menet is csak négy csillagot kapott, ami támpontot is ad arra nézve, mi várt most a mezőnyre a Bassano del Grappa és Madonna di Campiglio közötti 203 kilométeren. A célállomás, Olaszország egyik legfelkapottabb síparadicsoma az alpesi sízők világkupa-sorozatából is jól ismert, a Dolomitok helyenként háromezer méter feletti hósipkás hegyeinek ölelésében fekszik – a háromhetes olasz körverseny az utolsó hetén megérkezett a legkeményebb terepre.

Szerdán békés negyven kilométeres tekerés után kellett felkapaszkodni az 1782 méteres Forcella Valbonára, innen lecsorogni a völgybe, majd visszamászni 1575 méterre a Monte Bondonéra, ezután jött egy 1020 méteres csúcs, a Passo Durone, a cél pedig Madonna di Campiglióban 1514 méteren volt hegyi befutóval.

Igen ám, de a csütörtöki nap még keményebb lesz, a legkeményebb a 2758 méteres (!) Passo dello Stelvióval, az idei Girónak ez a legmagasabb pontja, és a „királyetap” előtt az összetett esélyesei közül senki sem mert virgonckodni. Szökés persze így is volt a mezőnyben, tizenkilencen léptek meg. A végén az utolsó nyolc kilométerre már egyedül maradt ausztrál Ben O'Connor (NTT Pro Cycling) örülhetett, aki kedden is ott volt a szökevények között, s az utolsó hatszáz méteren egy páros meccset elveszítve második lett. Akkor csalódottságában a célban a kormányát verte, most viszont az örömkönnyeit nyeldeste. Az NTT csapatnak pedig azért is nagyon kellett ez a siker, mert a megszűnés veszélye fenyegeti, a következő évre még nincs nagy szponzora – talán ez a szakaszgyőzelem hozhat támogatót neki.

Ben O'Connornak szerdán összejött a szakaszsiker a Giro d'Italián
Fotó: Facebook/Giro d'Italia

Az összetett élcsoportjában levők bő öt perccel később együtt értek be a célba, így az éllovas portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) megőrizte a 17 másodperces előnyét a holland Wilco Kelderman (Sunweb) előtt, a harmadik helyen az ausztrál Jai Hindley (Sunweb) lemaradása már 2:58 perc. A szerdai szakaszon (CCC) az utolsó emelkedőn maradt le az elit társaságtól, a 38. helyen zárt 11:25 perc hátránnyal, az összetettben maradt a 24.

Giro d'Italia, 17. szakasz, Bassano del Grappa–Madonna di Campiglio, 203 km, hegyi befutó:

1. Ben O'Connor (ausztrál, NTT) 5:50:59 óra

2. Hermann Pernsteiner (osztrák, Bahrain–McLaren) 31 másodperc hátrány

3. Thomas de Gendt (belga, Lotto-Soudal) 1:10 perc hátrány

...38. Valter Attila (CCC) 11:25 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 71:41:18 óra

2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 17 másodperc hátrány

3. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 2:58 perc hátrány

4. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos–Grenadiers) 2:59 p h.

5. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 3:12 p h.

6. Rafal Majka (lengyel, Bora–Hansgrohe) 3:20 p h.

7. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 3:31 p h.

...24. Valter Attila 42:41 p h.

Vuelta: Roglič előnye kilenc másodperc

Szerdán a spanyol körverseny, a Vuelta 2. szakaszát – Pamplona és Lekunberri között 151,6 kilométeren – a spanyol Marc Soler (Movistar) nyerte meg, megelőzve az összetettben vezető szlovén Primož Rogličot (Jumbo–Visma), aki az időjóváírásnak köszönhetően kilenc másodpercre növelte az előnyét. A második helyen az ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation) áll, a harmadik helyet pedig az ecuadori Richard Carapaz (Ineos–Grenadiers) foglalja el, az ő hátránya tizenegy másodperc Roglič mögött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.