Boér Gábor és Csizmadia Csaba az NB I két Benjáminja

A ZTE élére vasárnap kinevezett Boér Gábor és a Budafokot irányító Csizmadia Csaba az elmúlt tíz évet tekintve – Bene Ferenc, Mihalecz István és Marko Nikolics mellett – a legifjabb szakvezetők közé tartozik az élvonalban.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2020. 07. 14. 10:36
null
Budafoki MTE_NB1-be jutását ünneplik. 20200505 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Sport részletes összeállítást készített a magyar labdarúgás Benjáminjairól az elmúlt évtizedben. Íme a lajstrom.

Boér Gábor – 37 évesen, hét hónaposan és 27 naposan

Boér Gábor 37 évesen kapott nagy feladatot

A ZTE FC vasárnap jelentette be, hogy a vezetőség egy plusz egy éves szerződést kötött a 37 éves Boér Gáborral. (Akinek a játékos-pályafutása nem teljesedett ki sem fiatalon, sem rutinosan, az Újpest labdarúgójaként az NB I-ben háromszor lépett pályára.) Az augusztus 15-i rajttal kalkulálva Boér Gábor egész pontosan 37 évesen, hét hónaposan és 27 naposan mutatkozhat be az élvonalban.

Csizmadia Csaba – 35 esztendősen, két hónaposan és 16 naposan

Csizmadia Csabának még nincs meg a pro licence
Fotó: Bach Máté

A Budafokot az élvonalba juttató Csizmadia Csaba augusztus 15-én 35 esztendősen, két hónaposan és 16 naposan, tehát még Boér Gábornál is fiatalabbként irányíthatja az NB I-be feljutott Budafokot. Bökkenő azonban, hogy a marosvásárhelyi születésű korábbi hátvédnek egyelőre nincs meg a pro licences végzettsége, így hivatalosan nem lehet vezetőedző.

Bene Ferenc  – 33 évesen, egy hónaposan és 22 napos an

A Lombard Pápa vezetőedzőjeként 2011. október 29-én, egy Videoton elleni hazai bajnokival (2–3) mutatkozott be az élvonalban. A Pápa akkor a még 16 csapatos mezőnyben a kilencedik helyen állt, az idény végén pedig a 14., éppen csak bennmaradást jelentő helyen végzett. A következő idényben öt fordulót követően a tulajdonos menesztette a legendás újpesti játékos fiát, aki tehát összesen 22 élvonalbeli bajnokin irányította a Pápát, s jelenleg a Vasas edzőjeként dolgozik.

Ifj. Mihalecz István – 36 évesen, 10 hónaposan és 26 naposan

Szintén a Videoton ellen mutatkozott be az NB I-ben a Siófok mestereként 2010. augusztus 1-jén 1-1-es hazai döntetlennel. Az idényt a Balaton-parti együttes végül a 14., éppen csak bennmaradást jelentő helyen zárta. A következő évadban is maradt vezetőedző, a sárga-kékek pedig a kilencedik helyen végeztek, de a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Horváth Károly szakmai igazgatónak engedélyezte a mérkőzések utáni nyilatkozatokat, s a következő bajnokságtól hivatalosan is átvette az irányítást. Mihalecz István ugyanakkor a stáb tagja maradt.

Marko Nikolics  – 37 esztendősen, 11 hónaposan és 26 naposan

Bármennyire különös is, a szerb vezetőedző 2017. július 16-án még nem töltötte be a 38-at – ekkor irányította először a Videotont, amely pályaválasztóként a felcsúti Pancho Arénában nagy meglepetésre csak 1-1-es döntetlent ért el az újonc Balmazújváros ellen. Marko Nikolics csaknem két és fél éven keresztül irányította a fehérvári csapatot, egy bajnoki cím és egy Magyar Kupa-győzelem mellett a Videoton a 2018–2019-es idényben az Európa-liga csoportkörében is szerepelt. Nikolics, miután menesztették, hamarosan feljebb lépett, jelenleg a Szpartak Moszkva vezetőedzője.

Csak néhány meccs jutott

Az elmúlt húsz-huszonöt esztendőt tekintve az élvonalban bemutatkozó legfiatalabb edzők sorát Nagylaki Kálmán vezeti, de 30 esztendősen csupán három bajnokin irányította a Szeged LC-t, ráadásul papíron inkább klubvezető volt, mint tréner. Összesen négy bajnoki jutott Simon Miklósnak 2014 májusában a Bp. Honvédnél, miként Tokody Tibornak a 2014–2015-ös idényben a Győri ETO FC-nél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.