Ne add fel, Rikako!

A 18. vizes világbajnokság legemlékezetesebb pillanatai egyelőre még nem a medencéhez kötődnek. Vasárnap a 200 méter gyors döntője után az ezüstérmes ausztrál Horton nem volt hajlandó felállni a dobogó második fokára, mert annak a csúcsára a „kokszos” kínai, Szun Jang lépett fel. Botrány a javából. De tegnap egy megható momentum is akadt. A 100 méter pillangó eredményhirdetésénél a három dobogós üzent leukémiával küzdő japán versenyzőtársának, Rikako Ikee-nek. Magyar áthallása is van az ügynek...

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 23. 6:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rikako Ikee csodálatos úszó. Ötszörös junior világbajnok, minden idők harmadik legjobb ideje az övé száz méter pillangón, csak július 4-én múlt tizenkilenc éves.

De nem biztos, hogy megéri a húszat.

Februárban ugyanis nagyon fáradtnak érezte magát az edzőtáborban, elhatározta, hogy hazamegy, és kivizsgáltatja magát. A diagnózis sokkoló volt: heveny leukémia.

Rikako azóta egyik kemoterápiás adagot kapja a másik után. Állapota stabil, de nem túl jó. A napokban rövid időre kiengedték a kórházból, de hamarosan visszakerül, a kezelés folytatódik.

Rikakót mindenki szereti az úszóvilágban, mosolygós, aranyos teremtés. (Nem vagyok hajlandó leírni azt, hogy – volt.) Olyannyira szeretik a társnői, hogy hétfőn, a 100 méteres pillangóúszás kvangdzsui döntője után a három dobogós, a győztes kanadai Maggie MacNeil, a bronzérmes ausztrál Emma McKeon és az ezüstérmes svéd Sarah Sjöström egymás mellé állt, és összetette a kifordított tenyerét.

A hat tenyéren a következő szöveg volt olvasható: Ikee egy szivecske jel never give up Rikako még egy szivecske. Magyarul: Soha ne add fel!

Zúgott a tapsvihar, potyogtak a könnyek a lelátón.

Nekünk meg eszünkbe jutott Gyurta Dani gyönyörű gesztusa. Amikor a londoni olimpia mellúszó bajnoka elvitte Norvégiába a szívrohamban elhunyt versenyzőtárs és barát, Alexander Dale Oen szüleinek 2012-es olimpiai aranyérme másolatát.

Vagy itt van esete. Az 5 kilométeres nyílt vízi úszás világbajnoka a saját költségén Kvangdzsuba érkezett szudáni úszósrác nyakába akasztotta saját aranyérmét.

A sport tényleg nemesít. Nemcsak a testet, a lelket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.