Negyvenötmillió dollár büntetést fizethet a Golden State

Az NBA 1984/85-ös idényében bemutatkozott Michael Jordan, Charles Barkley, Hakeem Olajuwon és John Stockton, Kareem Abdul-Jabbar 38 évesen lett a finálé legértékesebb játékosa, és diadalra vezette a Los Angeles Lakerst. A Turner Broadcasting médiavállalat megkezdte a mai napig tartó kapcsolatát a profi kosárlabdaligával, két évre érvényes, húszmillió dollárt érő szerződést kötött vele, és ekkor debütált a fizetési plafon intézménye is. A Nemzeti Sport ezt a témát járta körül.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO.HU2020. 05. 20. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fizetési plafon az összes amerikai major sportot érinti, és annyira szerteágazó, hogy a sportlap a teljesség igénye nélkül, leginkább az NBA-re fókuszálva megpróbálja bemutatni, pontosan mi is az, ami a játékoskeretek feltöltésének alfáját és ómegáját jelenti. A rendszer különbözik az összes többi amerikai profi ligáétól, hiszen míg az NFL-ben (amerikai futball), az NHL-ben (jégkorong) és az MLS-ben (labdarúgás) a „kemény” szabályok érvényesülnek, továbbá az MLB-ben (baseball) nincs küszöb, ugyanakkor létezik luxusadó, amellyel pluszköltségekbe verik a takarójukon túl nyújtózkodó gárdákat, addig az NBA-ben engedékenyebbek a „sapkás” regulák, és a luxusadó is működik.

Az NBA-ben a játékosoknak adható fizetések mértéke sok tényezőtől függ, ezek közül talán a legfontosabb, hogy milyen hamar választották ki a drafton, és mennyi ideje pattogtat a profi ligában. Annál nagyobb összegeket lehet zsebre tenni, minél nagyobb tapasztalattal rendelkezik az illető. Ám ezt a szabályt is meg lehet kerülni, ha az adott kosárlabdázó „designated player”, vagyis kiválasztott játékos. 2011-ben tették bele a kollektív szerződébe, hogy egy csapat egy újoncszerződését taposó játékosának és egy másik franchise-tól érkezőnek is extra szerződéshosszabbítást ajánlhasson. A kiválasztott játékos szerepe az MLS-ben még hangsúlyosabb. 2007-ben David Beckham volt az első, aki e szabály alapján írta alá a szerződését, és nem számított bele a Los Angeles Galaxy fizetési plafonjába. Így zsebre tehetett évi 6,5 millió dollárt, többet mint a csapattársai összesen.

Visszakanyarodva az NBA-hez, az utóbbi esztendőkben súlyosan túlköltekező Golden State Warriors esetében 45 millió dollár lehet a büntetés, a luxusadó, ami kapásból 160 millió dollárnyi fizetési költség, és akkor a szabadon igazolható játékosok piaca még ki sem nyitott, tehát alaposan át kell strukturálni az elmúlt öt év legjobb gárdáját.

A cikk az NSO.HU oldalon itt olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.