Nem az Ayew fivéreken múlt

Ghána legközelebb szombaton játszik, az ellenfél Kamerun. A Szelidíthetetlen Oroszlánok látszólag könnyed győzelemmel hangoltak a csoportrangadóra.

2019. 06. 27. 10:18
Africa Cup of Nations 2019 - Group F - Ghana v Benin
A benini D’Almeidát a ghánai Partey ráncigálja Fotó: Reuters/Amr Abdallah Dalsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afrikai labdarúgás egyik nehezen megfejthető „terméke” a ghánai válogatott, amely Abedi Pelé személyében még Bajnokok Ligája-győztes játékossal is dicsekedhet. Ghána egészen a negyeddöntőig menetelt a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon, s ha az uru­guayi Luis Suárez nem kezezik a hosszabbítás utolsó percében a gólvonalon és ezzel nem óvja meg csapatát a góltól, akár az elődöntőbe is bejutottak volna a Fekete Csillagok.

Négy évvel később a csoportkörben elvérzett a ghánai együttes, majd hatalmas meglepetésre nem jutott ki a tavalyi világbajnokságra. Az Afrika-kupán az utóbbi húsz évben csak egy bronzérmet tudott felmutatni, az utánpótlás-világbajnokságon érte el az eddigi legnagyobb sikerét, s erre a magyar bronzérem miatt mi is emlékszünk. 2009-ben az egyiptomi U20-as vb-n szerzett aranyérmet, s annak a csapatnak volt az egyik motorja André Ayew, nem mellékesen Abedi Pelé fia.

A szorgalmas középpályás angol és francia közép- és alsókategóriás csapatokban (Swansea, West Ham, Lorient, Arles) játszott, a válogatottban pedig a nála két évvel idősebb bátyjával, Jordannel szerepelhet együtt. Ők ketten szerezték a ghánai válogatott góljait Benin ellen az idei Afrika-kupa-csoportmérkőzésen. Ghána kétszer is vezetett, de emberhátrányba került, és nem tudta kibekkelni a hátralevő időt, Benin a kétszer is eredményes Mickaël Poté révén egyenlített. Pedig tíz éve az U20-as világbajnokságon Iszmailia szerencsét hozott Ghánának: négy mérkőzést játszott a helyi stadionban, ebből hármat megnyert, egy találkozón döntetlent játszott. André Ayew még gólt is szerzett a neki ismerős helyszínen, az Egyiptom északkeleti részén, a Szue­zi-csatorna partján fekvő városban.

A benini D’Almeidát a ghánai Partey ráncigálja
Fotó: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Ghána legközelebb szombaton játszik, az ellenfél Kamerun. A Szelidíthetetlen Oroszlánok látszólag könnyed győzelemmel hangoltak a csoportrangadóra. De nem volt az olyan könnyű, mint amit az eredmény sejtet: hiába a rengeteg helyzet, a 66. percig nem sikerült betalálni Bissau-Guinea ellen, utána viszont négy perc alatt kétszer is: Yaya Banana, majd Stéphane Bahoken villanásával alakult ki a 2-0-s végeredmény.

A szombati csoportrangadón Kamerun hatalmas lépést tehet a továbbjutás felé, Ghána a formajavuláson kívül abban is bízhat, hogy újra szerencsét hoz neki Iszmailia, és tovább őrzi a veretlenségét az egyiptomi város stadionjában.

Tegnapi eredmény a B csoportban: Nigéria–Guinea 1-0, ezzel a győztes már nyolcaddöntős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.