Nem bírták el az esélyesség terhét

2019. 11. 16. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki látta, nem hitt a szemének: mintha más csapat, mintha más játékosok lettek volna. Pedig nagy változások nem történtek a női válogatott keretében, most is sok fiatal játékos alkotta, igaz, a rutinosabbak vagy visszavonultak, vagy sérültek, és mint Hollandiában a 66-56-ra elveszített Eb-selejtezőn kiderült, nagyon hiányoznak. Az a csapat és azok a játékosok, akik magabiztosan, bravúrokat is szállítva jutottak ki a nyári Európa-bajnokságra, ott jól szerepelve a 7. helyen zártak, most esélyesként nem bírták el a terhet.

– Az első negyed után elbizonytalanodtunk a védekezésben és ez kihatott a támadásokra, szinte semmit sem dobtunk be – értékelt a lefújás után Turner Yvonne, a honosított amerikai, az egyetlen, akire nem lehetett panasz ezen a mérkőzésen. – Eddig a legnagyobb erényünk a csapatjáték volt, de most az is szétesett, ezen feltétlenül változtatnunk kell.

Studer Ágnes, a válogatott első számú irányítója szerint az is közrejátszott a váratlan vereségben, hogy kevés információjuk volt a holland válogatottról:

– Ők régen játszottak tétmeccset, ezért nem volt friss felvételünk sem róluk, ők viszont kielemezhették azt, amit öt hónapja az Európa-bajnokságon mutattunk. A második negyedtől rá is éreztek a védekezésünk ellenszerére, nekünk pedig alig sikerült bármi is.

Mindez igaz, a csapat a mezőnyből harmincszázalékos eredményességgel dobott, márpedig ezen a szinten ilyen mutatóval nemigen lehet nyerni. Kiütközött az is, hogy a fiatalításnak van árnyoldala, hiányzott a csapatból egy tekintélyes vezér, aki a bajban összerántja a többieket. Turner magasabb szintet képvisel, mint az európai átlag, most is eljutott 20 pontig, de tőle nem lehet várni ezt a szerepet. Ráadásul az is érezhető volt, hogy a többiek nem tudták elviselni az esélyesség terhét, inkább neki passzoltak jó helyzetből is, mondván, majd ő megoldja.

– Mi ezen a napon nem viseltük el az esélyesség terhét, ez a kezekben, a dobáspontosságon érződött a leginkább – mondta Székely Norbert szövetségi kapitány (képünkön).

– Azért vesztettünk, mert nem voltunk stabilak, nem tudtunk folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, elsősorban a védekezésben és különösen a második félidőben. Át kell gondolnunk, mit akarunk csinálni a szlovákok ellen, kicsit változtatni kell azon, ami a fejekben van.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem lesz könnyű, és ha vasárnap este Sopronban (20.30, M4 Sport) nem sikerül kiköszörülni ezt a csorbát, akkor a válogatott szinte reménytelen helyzetbe kerül, ami nagy és kellemetlen meglepetés lenne az utóbbi évek remek eredményei után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.