Nem biztos, hogy a szerbek elleni csata dönt a tokiói részvételről

Minden jó, ha a vége jó. Ez egyelőre a felkészülésre igaz: az olimpiai selejtezőtorna előtti utolsó napon két negatív teszt birtokában Elek Gábor szövetségi kapitány is megérkezett a válogatotthoz. A zömmel ferencvárosi játékosokra épülő magyar csapat ma Kazahsztán, szombaton Szerbia, végül Oroszország ellen játszik Győrben az olimpiai selejtezőtornán, és abban az esetben jut el a tokiói olimpiára, ha a három riválisa közül kettőt megelőz. A kézilabdázókat szakemberek segítik abban, hogy jobban kezeljék a téttel járó terhet, mint a tavalyi Európa-bajnokságon.

2021. 03. 19. 7:17
null
Nem lesz egyszerű a tokiói feladat Elek Gábor csapatának Fotó: Claus Fisker Forrás: MTI/EPA/Ritzau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicentizte a kapitány. Elek Gábor a múlt héten szerdán produkált pozitív koronavírusztesztet, azóta az otthonából követte klubcsapata, a Ferencváros Bajnokok Ligája-búcsúját a Budućnost Podgorica ellen, és az olimpiai selejtezőtorna előtti felkészülést sem tudta személyesen felügyelni. Egészen tegnapig. – Most már minden rendben van, bár hozzáteszem, enyhe lefolyású volt a betegségem, igazából csak a tesztekre vártunk. Amíg nem voltam itt, mindent rábíztam Danyi Gáborra. Végig kapcsolatban voltunk, és a videorendszerünkön keresztül az edzésekbe is bele tudtam nézni. Emellett Görbicz Anita is sokat segített abban, hogy fennakadás nélkül menjen a munka – mondta Elek Gábor tegnap a női válogatott online sajtótájékoztatóján.

Vége a kényszerpihenőnek: Elek Gábor ott lehet a csapata mellett
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Claus Fisker

Ha valaki, akkor a zöld-fehéreket 2007 óta vezető Elek ért a fradisták nyelvén, és erre szükség is van a válogatottnál, hiszen a 19 fős keretből 11-en érkeztek a Ferencvárostól. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden a legnagyobb rendben van: Szöllősi-Zácsik Szandra érkezésével csak kedden vált teljessé a játékoskeret, Csiszár-Szekeres Klára, Schatzl Nadine és Bíró Blanka a közelmúltban hetekig nem játszhatott sérülés, illetve betegség miatt. Érdekesség, hogy a BL-ben, a bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő Győri Audi ETO-t csupán Lukács Viktória képviseli.

A női válogatott a 2019-es világbajnokságon és a tavalyi Európa-bajnokságon is a vártnál gyengébben szerepelt – Japánban a 14., Dániában a 10. helyen végzett –, ám az előbbi eredménynek köszönhetően mégis lehetősége van olimpiai selejtezőt játszani. Az Eb-n meccsről meccsre felvetődött, hogy a játékosok nem bírják el a téttel járó nyomást, és ezért képtelenek megfelelni az elvárásoknak. A tavalyi tornán nem volt lelki teher, a teljesítmény mégis elmaradt a várttól. Idén lesz tét. Lukács Viktória elmondta, hogy egy coaching csapat minden második nap foglalkozott a válogatottal, és akinek szüksége van rá, egyénileg is el tud beszélgetni velük. – Mindenkinek az olimpiai szereplés az álma, a kijutás lehetőségét senki nem teherként éli meg – fogalmazott a győri jobbszélső.

Lukács Viktória biztos pont a jobb szélen
Fotó: EPA/Bo Amstrup

Előzetesen mindenki a szombaton esedékes, szerbek elleni meccset tartja sorsdöntőnek, de Kovacsics Anikó csapatkapitány ezzel nem feltétlenül ért egyet.

– Hárommeccses hétvégénk lesz, annak ellenére, hogy mindenki a szombatra, a szerbek elleni mérkőzésre készül. Az eredmények úgy is alakulhatnak, hogy semmi nem dől el szombaton. Végig élesnek kell lennünk – magyarázta a Ferencváros irányítója.

A ma délutáni mérkőzésen Kazahsztán ellen kötelező a győzelem, szombaton Szerbia remélt legyőzésével meglenne a vágyott olimpiai kvóta, és a záró napon az oroszok elleni párharcnak már nem lenne különösebb jelentősége. Igaza van Kovacsics Anikónak, alakulhat másképp is, de a fent vázolt út a legrövidebb Tokióba.

Még nem volt egymást követő két olimpia, amelyen a magyar férfi és női kézilabda-válogatott sem szerepelt. A 2016-os riói játékokon egyik csapatunk sem volt ott, és a tokiói részvételre már csak a nőknek van esélyük. Ők pedig hallani sem akarnak arról, hogy nélkülük rendezzenek olimpiát a nyáron.

 

A selejtező programja

Péntek: Magyarország–Kazahsztán 17.00 (tv: M4 Sport), Orosz csapat–Szerbia 20.00

Szombat: Magyarország–Szerbia 17.30 (tv: M4 Sport), Orosz csapat–Kazahsztán 20.30

Vasárnap: Szerbia–Kazahsztán 17.30 (tv: M4 Sport), Magyarország–Orosz csapat 20.30

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.