Nem ezt várták az angolok a visszatérő szurkolóktól

Anglia 1-0-ra legyőzte felkészülési mérkőzésen Ausztriát, saját szurkolói közül viszont többen kifütyülték az angol válogatottat, már a meccs előtt.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 11:21
angolok
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kitörése óta először játszhatott szurkolók előtt az angol labdarúgó-válogatott. A middlesbrough-i Riverside stadionban negyed ház, 8750 néző lehetett jelen az angolok Ausztria elleni felkészülési mérkőzésén.

Anglia az elmúlt egy évben rendre térdeléssel hívta fel az üres lelátók figyelmét a BLM-mozgalom fontosságára, és meghívták aktuális ellenfelüket, hogy csatlakozzon hozzájuk. A lengyelekkel ellentétben Ausztria játékosai ezúttal eleget tettek az invitálásnak. A reakció azonban nem az volt, amit az angolok vártak.

A fogadtatás vegyes volt, a felvételen jól hallható a nézőtérről érkező füttyszó, amelyet aztán mások tapssal igyekeztek elnyomni. Az üres lelátós meccseken eddig nem érkezhetett visszajelzés az angol válogatott új rituáléjára. Úgy tűnik azonban, hogy hiába idéznek elő megosztottságot saját szurkolóik körében, Gareth Southgate tanítványai folytatni tervezik a térdelést.

– Nem tagadhatjuk, hogy volt füttyszó a lelátóról. Nem szerettem volna ilyet hallani, gondolva a fekete játékosainkra, mert ez velük szemben megfogalmazott kritikának érződik. Azt gondolom, néhányan politikai állásfoglalásként kezelik a térdelést, amellyel nem értenek egyet, de a játékosok nem ezért csinálják, mi csak támogatjuk egymást – fogalmazott az angolok szövetségi kapitánya.

Southgate-nek más problémája is akadt: a Liverpool játékosa a mérkőzés utolsó percében sántítva hagyta el a pályát, így kérdéses az Eb-szereplése. Igaz, az angol keretben rajta kívül még három jobbhátvéd található, így sérülése nem állítja megoldhatatlan feladat elé Angliát. A találkozót a háromoroszlánosok 1-0-ra nyerték, góljával.

Anglia az Európa-bajnokságon valamennyi csoportmeccsét hazai pályán, a Wembley-ben játssza, és bízik benne, hogy visszatérhet a kultikus arénába a végjátékra is, hiszen a londoni stadion ad otthont az Eb elődöntőinek és fináléjának. A Wembley-ben a csoportmeccseken és az ott rendezett nyolcaddöntőn negyed ház lehet, a 22 500-as nézőszámnál pedig magasabb is elképzelhető a torna utolsó három találkozójára. Az angolok bizonyára abban bíznak, hogy szurkolóik teljes támogatását élvezhetik a Horvátország, Csehország és Skócia elleni csoportmeccseken, valamint az esetleges további hazai összecsapásokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.