Nem kudarc, de azért csalódás

A magyar női röplabda-válogatott csütörtökön, utolsó meccsén a papírformának megfelelően csekély ellenállást tanúsítva 3:0-ra kikapott Hollandiától, és lehorgonyzott az ötödik helyen az Európa-bajnokság budapesti C csoportjában. Az eredmény nem kudarc, de azért csalódás, s nem is annyira a kiesés ténye, mint az elszalasztott esély miatt: a csapat, sőt úgy általában a sportág szintet ugorhatott volna — ehelyett a hálóba verte a magas labdát.

2019. 08. 30. 12:15
null
Csak Szakmáry Gréta (1-es mezben) rukkolt ki egyenletesen jó teljesítménnyel Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öröm volt nézni a magyar lányokat. Egységesen nemzeti színű szalag a hajukban, minden labdamenet után mosolygós összeölelkezés, akár az övéké, akár az ellenfélé lett a pont. Ez persze röplabdás módi, itt aztán végképp nem szokás megszólni a hibázó társat. A belga szövetségi kapitány, a Kárpát-medencéből nézve már-már hihetetlen derűvel és nyugalommal megáldott Jan de Brandt továbbkatalizálta ezt a folyamatot, a legbosszantóbb rontásnál, a kulcsfontosságú poénok után sem vesztette el a fejét egyszer sem, mindig higgadtan magyarázott. Példás összefogás, a csapategység üdítő demonstrálása. Mégis, az lehetett a külső, laikus szemlélő benyomása, hogy a magyar csapat – költői túlzással – önként, dalolva masírozik a vesztőhelyre.

A románok elleni mérkőzés különösen bosszantó volt. Az első szettet 23-ra, a magabiztosan megnyert második után a harmadikat 24-re, a negyediket pedig 22-re vesztette el. Apróságokon úszott el a siker, amelyek ráadásul, azt éreztük, nem az ellenfélen, hanem a mieinken múltak. Talán egy érdesebb szó, egy jó időben húzott csere hiányzott, bármi, ami új ingert adott volna, ami átbillentette volna a vesztes pozíciót győztessé. Az azeriek és a horvátok ellen kevesebb esély kínálkozott, de előbbi meccsen sem a világklasszis Rahimova verte meg a mieinket, megtették ezt saját maguk. A felszínes könnyedség mögött munkálkodó görcsösség akkor engedett, amikor már késő volt: a horvátok elleni harmadik játszmában. Akkor végre úgy röplabdáztak a lányok, hogy élvezték a játékot. Különösen feltűnő volt, ahogy Sándor Renáta béklyóitól megszabadulva bátran ütött. Róla előzetesen is tudtuk, hogy kulcsjátékos, de azt nem gondoltuk, hogy így. A 22-es csapdájába került a csapat: csak vele, az ő jó játékával nyerhetett volna, ehelyett inkább az ő hibái okoztak fejtörést. Ha a pályán marad, azért, ha lecserélik, akkor pedig azért kapunk ki.

Csak Szakmáry Gréta (1-es mezben) rukkolt ki egyenletesen jó teljesítménnyel
Fotó: Mirkó István

– Dicséret illeti a lányokat, küzdöttek, ahogy tudtak, de túl sok egyéni hiba tarkította a játékunkat – Jan de Brandt jó pedagógus módjára így értékelt. Megkérdeztem tőle, melyik a jobb csapat: a négy évvel ezelőtti, amely kis túlzással csak a kezdőhatosból, de több klasszisból állt – és a legjobb tizenkettő közé jutott –, vagy a jelenlegi, amely kiegyensúlyozott, több egyenértékű cserét vethet be, de Szakmáry Gréta személyében csak egy egyenletesen magas teljesítményre képes játékosa van. A kapitány így felelt: – Nehéz kérdés. Horváth Dóra és Dobi Edina magabiztossága, ponterős játéka anno nagyon sokat jelentett. A mostani csapat nagyon tehetséges, de többnyire még fiatal játékosokból áll.

Diplomatikus válasz, amit úgy fordíthatunk le: még éretlenek a lányok.

A folytatás még képlékeny, annyi biztos, hogy Sándor Renáta nélkül kell tervezni a jövőt, a huszonnyolc éves ütő ugyanis befejezi a játékot. A magyar női röplabdában persze nélküle is komoly potenciál rejtőzik. Ezért is fájó, hogy a történelmi eséllyel, a hazai rendezésű Eb adta lehetőséggel nem sikerült élni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.