Nem maradt nekünk hely az asztaloknál

A földkerekség legjobbjai még csak most lendülnek bele, a mieink viszont tegnap már befejezték szereplésüket a budapesti asztalitenisz-vb-n. De legalább a vegyes párosok nyolcaddöntőjében a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős állva halt meg, nagyon megszorongatta a címvédőt.

2019. 04. 25. 13:00
null
Ecseki és Szudi sajnos könnyen megadta magát Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség központja Lausanne-ban található, de a hivatalos múzeuma Sanghajban, és igencsak hivalkodó. A háromemeletes épületben 11 ezer kiállítási tárgy látható, és a kuriózumok közül jó néhányat hozzánk is elhoztak. A Hungexpo G pavilonjában – ahol bizarr látványként a lelátók mögött a vb névadó szponzorát, a Liebherr gépipari vállalatot megjelenítve egy gigantikus munkagép is tornyosul – a múzeum kihelyezett részlegén kiállítottak ütőket és labdákat a hőskorból, az 1890-es évekből is, a tablókon pedig visszaköszönnek az 1926-tól íródó vb-krónika aranyérmesei.

Szívünket melengető, hogy férfi egyesben a legtöbbször – ötször – Barna Viktor győzött, még 1930 és 1935 között. Ám az utolsó magyar vb-arany a Jónyer–Klampár–Gergely-féle csapatunktól 1979-es keltezésű, és nem merünk tippelni arra, hogy mikor kerülünk fel újra a dicsőségtablóra. A legutóbbi egyéni vb-n, két éve a vegyes páros győzteseként a japán Josimura, Isikava duó iratkozott fel rá, és tegnap délelőtt a nyolcaddöntőben a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettősünk ellen éppen a távol-keletieket szólították.

S eleinte alig hittünk a szemünknek, mert Szudiék 7-0-ra elhúztak, és végül 11-5-re nyerték a nyitószettet. A másodikat 10-9-es vezetésüknél nem tudták befejezni, ez elment (12-14), de a harmadikban újra a mieink kerekedtek felül (11-6). Szudi látványosan oktatta az ellenfél hölgytagját, míg Pergel a fonákjával időnként az őrületbe kergette a japánokat. Akik aztán összekapták magukat, a negyedik és az ötödik szett megnyerésével fordítottak, de a hatodikban ismét nekünk állt a zászló. Párosunk 8-4-re, majd 10-8-ra is vezetett, ezután azonban Isikaváék egymás után négy pontot szereztek, és 4:2-re győztek. Ám azt, hogy Szudiék egyenrangú ellenfelei voltak a regnáló világbajnoknak, mi sem mutatja jobban, mint hogy a japánok összességé­ben csak egy labdamenettel nyertek meg többet, ők 59, a mieink 58 pontot szereztek.

Ecseki és Szudi sajnos könnyen megadta magát
Fotó: Mirkó István

„Ha azt nézzük, hogy idáig eljutottunk, elégedettek lehetünk, de egy ilyen fájó vereség után kell kis idő, hogy mosolyogni tudjunk. Akár 3:0-ra is elhúzhattunk volna, ha a második szettet is megnyerjük, és az utolsóban sem sok hiányzott” – jegyezte meg Szudi, akinek a társa azért némileg ellentmondott. „Ha a miénk lett volna a második szett, akkor nem biztos, hogy a harmadikat is megnyerjük, de a második tényleg nagyon kellett volna. A világbajnok párostól nem szégyen kikapni, és közel voltunk a bravúrhoz, sajnálom, hogy nem sikerült” – nyilatkozta Pergel.

Szemrehányást Madarász Dórának sem tehettünk, aki a női egyesben a 32 között 4:0-ra kikapott a szingapúri Feng Tien-vejtől, a világranglista 10. helyezettjétől, és este a női párosok nyolcaddöntőjében a Madarász, Pergel duó is a papírformának megfelelően maradt alul 4:1-re a kínai Szun Jing-sa, Vang Man-jü kettőssel szemben. A férfipárosok nyolcaddöntője előtt azonban bizakodtunk, hogy Ecseki Nándor és Szudi Ádám legyűri a Tiago Apolonia, Joao Monteiro portugál egységet. Ám Szudiék csupán az első szettet tudták behúzni. A másodikban és a harmadikban is 5-0-ra, a harmadikban 5-1-re engedték el az ellenfelet, amely ezt a ziccert nem hagyta ki, sima 4:1-es vereséget könyvelhettünk el, így utolsóként állva maradt versenyzőink is kiestek.

„Úgy éreztük, hogy jó esélyünk lesz, de a portugálok a játék szinte minden elemében jobbak voltak. Annak azért ürülhetünk, hogy ilyen fiatalon bekerültünk a nyolcaddöntőbe” – jegyezte meg a 22 esztendős Ecseki, és erre az egy évvel idősebb Szudi is rábólintott.

Ám az is tény, hogy a világ már régen elszaladt mellettünk, és csak apró léptekkel közelítünk vissza hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.