Nem meglepetés a finn siker

A világsajtó hatalmas meglepetésként értékeli a vasárnap befejeződött jégkorong-világbajnokság végeredményét, az elődöntőben Oroszországot, a fináléban pedig Kanadát (3-1-re) felül­múló Finnország aranyérmét. Az évek óta a finn ligában szereplő Sebők Balázs — a magyar hoki legértékesebb játékosa — nem osztja ezt a véleményt, szerinte a svéd és a finn bajnokságot alulértékelik az NHL-lel szemben.

2019. 05. 28. 14:03
null
Az egy hónapos, közös edzőtáborozásnak meglett az eredménye Fotó: Petr David Josek Forrás: MTI/AP/Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én is hallottam azt a véleményt, miszerint a finnek az NHL-ben szereplő sztárjaik nélkül esélytelenek, de tévesnek gondoltam ezt a prognózist. Egyrészt azért, mert a hokirajongók túlzottan az NHL bűvöletében élnek, s alulértékelik a KHL mellett a két legerősebb európai bajnokságot, a finn és a svéd ligát. Másrészt, miközben a kiemelt csapatok játékosai kis túlzással a világbajnokság helyszínén találkoztak, a finnek egy hónapos közös edzőtáborozással készültek a világbajnokságra – mondta az érdeklődésünkre a Kalpa 24 éves magyar csatára.

A 18 éves Kaapo Kakkót, akit a nyári NHL-draft 1/1-es várományosának, tehát legkelendőbb újoncának tekintenek, ő is remek játékosnak tartja, de messze nem az egyetlen kiugró tehetségnek. – Volt alkalmam Kakko ellen játszani, valóban kiváló hokis, de azt gondolom, a vb-győzelem a többi finn fia­talra is ráirányítja a figyelmet – tette hozzá.

Sebők a magyar válogatott kazahsztáni szerepléséről is elmondta a véleményét. – Nehéz volt a távolból figyelni az eseményeket, sajnálom, hogy nem segíthettem a csapatnak, de mert nem voltam ott, nem is lenne sportszerű, ha én mondanám meg, mi volt a gyengébb szereplés oka. Én is úgy gondolom, csalódást keltő az egyetlen győzelem, az ötödik helyezés, ugyanakkor ez egyben a realitás. Egyre erősebb a divízió I/A osztály is, a magyar válogatottnak jövőre is elsősorban a biztos bennmaradást kell célul kitűznie – jelentette ki.

Az egy hónapos, közös edzőtáborozásnak meglett az eredménye
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Kérdésünkre, hogy miért maradt le a magyar hoki a vetélytársak mögött, ezt felelte: – Lemaradást nem emlegetnék, mert tavaly csupán tizennégy másodpercen múlt a feljutásunk. Inkább azt kell elfogadni, egyre sűrűbb a mezőny, több a közvetlen vetélytárs. Nem három-négy csapatból kerülhet ki a két feljutó, kis túlzással bárki odaérhet, ahogy arra az elmúlt években a britek szolgáltattak példát. A divízió I/B-ből két év alatt felkerültek az elitbe, ahol most benn is maradtak.

Sebők ez idő tájt éppen a következő idényre készül. Fejsérülés miatt neki februárban véget ért az idény, ezért nem lehetett ott a vb-n sem, s áprilisban állt ismét edzésbe.

– Június közepéig edzek, utána másfél hónap szabadság következik. Szerencsére teljesen tünetmentes vagyok, már várom az új idényt – jegyezte meg bizakodva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.