Nem született kapitánynak

Első pillantásra nem volt semmi különös abban a hírben, hogy Ivkovics Sztojan, a férfiválogatott szövetségi kapitánya a Kaposvárt eddig tanácsadóként segítette, majd az év első napján bejelentette: leül a csapat kispadjára is. Ám mint kiderült, ez közel sem egyszerű történet.

2020. 01. 04. 8:18
Sztojan, Ivkovics
Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány célja a csoport első helye Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos edzőváltás zajlott Kaposvárott. Eddig Ivkovics Sztojan tanácsadóként segítette Fekete Ádám vezetőedző munkáját, ám a csapat gyengén szerepel a bajnokságban, és a klubvezetőség érdekes lépésre szánta el magát. Fekete Ádám az utánpótlás fejlesztése miatt több feladatot kap, át is veszi ezen a területen az irányítást, emellett tagja marad a felnőttcsapat szakmai stábjának, de a főnök ott ­egyértelműen Ivkovics Sztojan lesz.

A magyar férfikosárlabda világában ez nem számítana meghökkentő történetnek, ha az ügy főszereplője, Ivkovics Sztojan nem állna a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) alkalmazásában a férfiválogatott szövetségi kapitányaként.

Precedensjellegű döntést hozhat a szövetség a férfiválogatott főnökéről
Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Márpedig a szövetség elnöksége korábban feltételként szabta, hogy a mindenkori kapitány nem végezhet szakmai munkát egyetlen élvonalbeli klubnál sem, és tegnap ezt Bodnár Péter főtitkár megerősítette az MKOSZ honlapján:

„A férfi és a női szövetségi kapitány esetében is az volt az elnökség kikötése, hogy nem lehetnek klubedzők, nem végezhetnek szakmai munkát a női, illetve a férfiélvonalban, a díjazásuk ennek megfele­lően került megállapításra. Ezt a szerződés egyértelműen rögzíti. Ha ez a körülmény megváltozik, a január végi elnökségi ülésen napirendre kell tűzni a szerződés, illetve a díjazás módosításának kérdését.”

Mindehhez nem árt tudni, hogy a férfiválogatottnak tavaly február 25-e óta nem volt tétmeccse, a következő két Eb-selejtezőre idén február 20-án és 23-án kerül sor, tehát a kapitánynak enyhén szólva is nehéz intenzív munkával kitölteni ilyen hosszú szünetet. Lapunk kereste a szövetséget, hogy így miért ragaszkodik ehhez a feltételhez, de nem kaptunk visszahívást. Ivkovics Sztojant viszont elértük.

– A szövetségnek biztosan igaza van, de én nem szövetségi kapitánynak születtem, ez egy feladat, amelyet igyekszem ellátni, és ha az elnökség másként dönt, akkor kénytelen leszek tudomásul venni – mondta.

– Korábban ez a poszt rengeteg munkával járt, de aztán változott a nemzetközi versenynaptár rendszere, ezért is vállaltam el az U20-as csapat irányítását is, ám ezzel együtt az nem jó nekem, hogy hónapokon keresztül nem csinálok semmit sem. A Kaposvár nekem cseppet sem anyagi, sokkal inkább érzelmi kérdés. Itt lettem először bajnok, itt nősültem, itt született az egyik gyerekem. A nyáron negyven százalékkal csökkentette a klub a játékosok fizetését, de szeretnénk elérni a rájátszásba, és ebben a legjobb tudásom szerint segíteni akarok.

Pénteken a Kaposvár bajnoki mérkőzésen 94-92-re kikapott a Debrecentől. Ivkovics Sztojannal a kispadon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.