Az osztrákok nagy védőtehetségét úgy hívják, Németh Dávid

Az osztrák labdarúgó-válogatott márciusi kerethirdetésénél szemet szúrt, hogy Franco Foda szövetségi kapitány listáján szerepelt David Nemeth – vagy inkább Németh Dávid? – neve is. A húszéves középhátvéd már a német Mainz játékosa, de kölcsönben a Sturm Grazban szerepel, méghozzá kimagaslóan. Magyar válogatott aligha lesz belőle.

Szalay
2021. 04. 20. 7:52
null
Forrás: sksturm.at
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először januárban tűnhetett fel Németh Dávid neve, amikor a Fehérvár felkészülési mérkőzésen a Sturm Graz ellen lépett pályára és veszített 3-1-re. Az osztrák klubban kezdőként lépett pályára az akkor még csak 19 éves védő, akinek a nevét a Fehérvár honlapja is a magyar írásmód szerint, a vezetéknevét előre írva tüntette fel.

Némethet tavaly szeptemberben szerződtette a Mattersburgtól német csapata, a Mainz, amely rögtön vissza is küldte őt kölcsönben Ausztriába edződni. Azóta az idény összes bajnokiján kezdő volt a Sturm Grazban, s kettő kivételével mind a huszonegyet végig is játszotta. Fiatal kora ellenére rendkívül érettnek tartják Ausztriában, a teljesítménye pedig a legutóbbi vb-selejtezőkre már válogatottmeghívót ért.

Németh Dávid decemberben az Austria Wien ellen ünnepelte az első gólját az osztrák Bundesligában Fotó: Sksturm.at

Szülinapi ajándéknak is felfogható volt a kerettagság, hiszen március 18-án lett húszéves. Ugyan nem mutatkozott be az osztrák felnőttválogatottban, mert végül az U21-es csapatban küldték pályára, de sokatmondó, hogy már Franco Foda szövetségi kapitány is rajta tartja a szemét. S ne feledjük, Ausztria jelenleg a 23. a világranglistán, míg a magyar válogatott a 37. helyen áll.

– Fiatal kora ellenére nagyon erős fejben és jól olvassa a játékot – jellemezte a 191 centiméter magas védőt Andreas Schicker, a Sturm Graz sportigazgatója. Kerestük az osztrák klub sajtóosztályát, hogy többet megtudjunk Németh Dávid családi hátteréről, de a kérdéseinkre nem kaptunk választ. Érdeklődésünkre Szabics Imre, az osztrák válogatott korábbi stábtagja sem tudta megmondani, hogy a játékos milyen magyar felmenőkkel rendelkezik. Azt viszont más forrásokból kiderítettük, hogy Némethnek a nevén kívül nincsen kötődése Magyarországhoz, a nyelvet sem beszéli.

A labdarúgó az egykor hazánk területéhez tartozó Kismartonban, osztrák nevén Eisenstadtban született, valószínűleg a családja gyökerei is Burgenlandra vezethetők vissza, ami megmagyarázza a magyar nevét, viszont a jelek szerint ennyiben kimerül a kapcsolat. Magyar válogatott tehát biztosan nem lesz David Nemeth, akinek az értékét jelenleg kétmillió euróra becsli a Transfermarkt. Ez az összeg bizonyára tovább növekszik majd, ha a nyáron visszatér Mainzba, és a következő idényben Németországban is meg tudja vetni a lábát.

– Egyértelműen az a célom, hogy a német Bundesligában szerepeljek – jelentette ki Németh. – Előbb persze meg kell várni, hogyan fejlődöm, de az, hogy fél lábbal már ott vagyok, csak jelent valamit.

Meglátjuk. Egy biztos, a kétmillió eurós piaci értéke alapján a magyar középhátvédek között már most a harmadik helyen állna az RB Leipzigben futballozó (14 millió) és a Fenerbahcéban az elmúlt hétvégén gólt szerző Szalai Attila (3,7 millió) mögött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.