Willi Orbánnal németül irányítja a magyar válogatott védelmét

Talán hosszú távú megoldást talált Marco Rossi szövetségi kapitány Szalai Attila személyében. A törökök és az oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseken megbízhatóan játszott a Rapid Wienben nevelkedett 22 éves labdarúgó. Szalainak nem jelentett újdonságot a magyar válogatott régi-új taktikája, a háromvédős rendszer, mert ciprusi klubja is ebben a hadrendben futballozik.

2020. 09. 10. 7:15
null
Szalai Attila immár alapember a válogatottban Fotó: Nemzeti Sport/Balogh László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még Bernd Storck idejében történt: az akkori szövetségi kapitány felmondta a kötelezőt a válogatott telki edzőtáborában, sietve hozzátette, hogy élénk érdeklődéssel követi az U21-es korosztály játékosait. A vaskalapos német szakember azzal érvelt, hogy a fiatalok jelentik a jövőt, és ők előbb-utóbb megkapják a lehetőséget.

Az előbből utóbb lett: Storck ugyan előkészítette a terepet, az 1997-es születésű Sallai Rolandot kis híján kivitte a 2016-os Európa-bajnokságra, a még nála is három évvel fiatalabb rendszeresen együtt edzhetett a felnőttválogatottal . De a fiatalok keze alatt kezdenek kiteljesedni.

A ciprusi Apollon Limaszol légiósa megilletődöttség nélkül játszott a válogatottban
Fotó: Nemzeti Sport/Balogh László

Az 1998-ban született sokáig nem volt reflektorfényben, bár végigjárta a szamárlétrát: 2014-től 2019-ig valamennyi utánpótlás-válogatottban futballozott. Tavaly ősszel jött el a nagy pillanat: Rossi a Puskás Aréna stadionavató mérkőzésén becserélte, szűk húsz percet kapott az uruguayi világsztárok ellen. A múlt héten pedig kilencvenet Törökország és Oroszország ellen.

– Számomra előnyt jelent, hogy a klubomban, az Apollon Limasszolban is három belső védővel futballozunk. Nem tudom, hogy ez a tény mekkora szerepet játszott a szövetségi kapitány döntésében, mindenesetre hatalmas megtiszteltetésnek vettem, hogy a BL-elődöntőben szerepelt Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal kezdőként játszhattam a válogatottban. Orbánnal németül beszéltünk, mivel hat évet töltöttem el a Rapid Wien utánpótlásában, nincsenek nyelvi nehézségeim – mondta lapunknak a 2019-ben Ciprusra igazolt védő, aki nemrég megszerezte első bajnoki gólját az Apollon színeiben.

Szalai Attila főleg Sivasban teljesített magas színvonalon, itthon az oroszok ellen olykor bizonytalankodott. – Volt egy hibám, elcsúszott a támaszkodó lábam, nem tudtam utolérni az oroszok csatárát, de szerencsére megúsztuk – rekonstruálta az eseményeket a Cipruson futballozó fiatalember. – Ebből nem lett gól, másból viszont igen, de utána nagyot harcoltunk, visszajöttünk a meccsbe, és kis híján kiegyenlítettünk. Én már alig várom a következő válogatott meccset. Remélem, hogy ott lehetek Szófiában a bolgárok elleni sorsdöntő meccsen.

A fiatal futballista máris lepipálta az édesapját, aki nem mellesleg a példaképe: idősebb Szalai Attila a cimbalomszögből szerzett szabadrúgásgóljáról emlékezetes 1987-es, lengyelek elleni meccsen, majd az NDK elleni barátságos találkozón játszott címeres mezben. Idősebb Szalai Attila az MTK-val és a Váccal nyert bajnokságot, a fia 22 évesen már három válogatottságot számlál. És hol van még a vége?

– Életem egyik legjobb döntése volt, hogy Ciprusra szerződtem – áradozott a helyi futballról az Apollon hátvédje, aki itthon két szezont húzott le Mezőkövesden, mielőtt belevágott a ciprusi kalandba . – Az UEFA rangsorában az NB I a 33., a ciprusi bajnokság a 16. helyen áll. A labdarúgók technikailag képzettebbek, mint a magyar átlag. A külföldiek minőségi erősítést jelentenek: csapattársam, Szasa Markovics a Partizan Belgradban nevelkedett, szerepelt az Európa-ligában. A francia védőnk, Valentin Roberge korábban a Premier League-ben játszott. is megmutatta, hogy a ciprusi bajnokságból, a BL-csoportkörös Apoel Nicosiából is el lehet jutni a Bundesligába. Idővel én is szívesen bejárnám ezt az utat, de semmit sem siettetek. Tudom, hogy a robbanékonyságomon és a súlypontemelkedésemen még van mit javítani. Azért remélem, jó úton járok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.