Nézzük újra: ma hároméves az első téli olimpiai aranyunk + videó

Napra pontosa három éve, 2018. február 22-én a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű rövidpályás gyorskorcsolyaváltónk megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét Phjongcshangban.

Forrás: MOKSZ2021. 02. 22. 12:06
null
Olimpiai bajnokaink és Kósa Lajos Forrás: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korcsolyasport, de az egész magyar sport történelmében aranybetűs dátumként szerepel ez a nap – a különleges teljesítmény előtti meghajlás és a hagyományteremtés céljával keltette életre a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) a magyar korcsolyázás napját, melyet azóta is minden évben az olimpiai aranyérem megszerzésének napján, február 22-én ünnepel a korcsolyacsalád.

Jó újra megnézni a döntő összefoglalóját, az alábbi linkről a YouTube-ra lépve lehet megtekinteni.

2019-ben és 2020-ban az országos eseménysorozat központjaként a Városligeti Műjégpálya nyújtott otthont az ünneplésnek, idén azonban a koronavírus átírta a megszokott forgatókönyvet. A hagyomány azért így sem szakad meg, csak ma kicsit másként ünnepel a sportág.

A délelőtt folyamán phjongcshangi bajnokaink a Magyar Olimpiai Bizottság által kiadott olimpiai emlékérmét vehették át a szövetség elnökétől, Kósa Lajostól.

Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke
Fotó: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

A Nemzeti Sport a magyar korcsolyázás napjához kapcsolódva az olimpiai ezüstérmes jégtáncos Regőczy Krisztinával készített interjút. Az első téli olimpiai aranyunk már az 1980-as, Lake Placid-i ötkarikás játékokon is megszülethetett volna; nem a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettősön múlt, hogy nem így történt – a pontozók bántak el velük. S hiába kiáltott mindenki csalást, a szovjet pontozó a mieinket csak a harmadik helyre rangsorolta, hogy a szovjetek nyerjenek, és ez döntött. (Regőczyék az olimpiát követő dortmundi világbajnokságon már felállhattak a dobogó legfelső fokára, ott ők nyertek.)

Azért nézzük meg azt a kűrt is, amely akkor Lake Placidben mindenki szerint a legjobb volt:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.