Niki Lauda az emlékével is segített

A Formula–1-es vb idei hatodik futama előtt a gyászszünettel Niki Lau­dára emlékeztek, de a csapatok külön is tisztelegtek a hetvenéves korában elhunyt háromszoros világbajnok emléke előtt.

2019. 05. 27. 12:06
Monaco Grand Prix
A brit futamgyőztes nem véletlenül mutat a sapkájára Fotó: Gonzalo Fuentes Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy percre elcsendesedett vasárnap Monaco: a Formula–1-es vb idei hatodik futama előtt a gyászszünettel Niki Lau­dára emlékeztek, de a csapatok külön is tisztelegtek a hetvenéves korában elhunyt háromszoros világbajnok emléke előtt. A Mercedesnél a legendás piros sapkáját megidézve és Valtteri Bottas autóján pirosra festették a fejvédőket, s Hamilton a sisakfestésével is megemlékezett mentoráról. A Ferrarinál – amellyel az osztrák két vb-címet szerzett – Sebastian Vettel szintén „laudás” sisakot viselt. A maranellóiak nem gondolták, hogy a szombat különösen gyászos lesz számukra... Az időmérő első szakaszában rosszul hitték, hogy ­Charles Leclercnek már nem kell kimennie gyors körre, biztosan továbbjut. A sors fintora, hogy a Ferrari üdvöskéjét a Q1 végén a Q2-től éppen Vettel ütötte el, aki előbb megcsípte a falat, ám utána javított.

A brit futamgyőztes nem véletlenül mutat a sapkájára
Fotó: Reuters

A Mercedesek ellen azonban nem volt esélye, sőt az egyik Red Bull ellen sem, az első rajtkockából Hamilton, a másodikból Bottas, a harmadikból startolhatott, Vettel csak a negyedik helyről vágott neki a 78 körös távnak. Leclerc pedig hazai pályán a tizenötödikről. A hercegségben szinte lehetetlen előzni, de a monacói pilóta minden négyzetcentit ismerhet, és három hellyel gyorsan előrébb is araszolt. A következő rizikózása viszont már nem jött be, és a sérült autójával a 19. körben kiszállt a versenyből.

Verstappen a bokszutcában előzte meg Bottast, aki a koccanásuknál defektet kapott, mehetett vissza rögtön új gumikért, és Vettel is eléje került. Ugyanakkor Verstappenre öt másodperces büntetést róttak ki. Hamiltonnak egyre inkább elhasználódtak a gumijai, és Verstappen több mint harminc körön keresztül loholt szorosan a nyomában. Megelőzni azonban nem tudta, és a holland hiába haladt át másodikként a célvonalon, az időbüntetése miatt Hamilton, Vettel és Bottas mögött csak a negyedik lett.

„Életem legnehezebb versenye volt, Niki emléke tartotta bennem a lelket” – summázott Hamilton, aki az összetettben tovább növelte az előnyét.

A vb állása, pilóták: 1. Hamilton 137, 2. Bottas 120, 3. Vettel 82; csapatok: 1. Mercedes 257, 2. Ferrari 139, 3. Red Bull 110.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.